Ga naar hoofdinhoud

Veel vlakglas gaat verloren: ‘Rustig aan met sloopkogel’

Foto: Shutterstock

De vlakglasinzameling haalde in 2021 een record. Vlakglas Recycling Nederland (VRN) zamelde in totaal ongeveer 90.860 ton vlakglasafval in voor recycling. Toch is er nog een wereld te winnen volgens VRN directeur Cor Wittekoek. Zo schrijft vakblad Glas in Beeld.

Het inzamelen van vlakglasafval is volgens Wittekoek al sinds de start in 2003 een groot succes. Het eerste jaar werd bijna 38.000 ton ingezameld. Het laatste record was in 2011 met ongeveer 89.200 ton. Daarna liepen de aantallen wat terug. Ondanks de coronapandemie is er in 2021 een nieuw record gevestigd 90.860.476 kilo vlakglas ingezameld en aangeboden om te recyclen.

Bij het scheiden van vlakglasafval bij sloop- en renovatiewerk is nog winst te behalen. ‘Als we 100 procent circulair bezig willen zijn, moeten we eerst het vlakglas verwijderen en dan pas slopen’, zegt Wittekoek. Sinds 2014 verplicht het Bouwbesluit dat vlakglas bij sloopwerkzaamheden aan de bron gescheiden wordt ingezameld. Deze regeling geldt voor hoeveelheden groter dan een 1 kubieke meter. Voor de vlakglasrecycling is dit positief: het Bouwbesluit voorkomt door deze regel dat vlakglasafval uit sloop- en renovatieprojecten samen met bouwafval gestort wordt.

Dat het in de praktijk niet altijd gaat zoals het moet betreurt Wittekoek. Gebouwen worden vaak tijdens de sloop met raam en al tegen de vlakte gewerkt. ‘Glas dat bij renovaties vrijkomt, komt in onze containers terecht. De uitdaging zit met name bij de sloopwerkzaamheden. Om tijd en geld te besparen, wordt er vaak te “grof” gesloopt waarbij ramen niet eerst worden verwijderd. Wil je je als branche duurzaam profileren, moet je eerst de ramen verwijderen alvorens de sloopkogel in te zetten.’

Bron: glasinbeeld.nl