Algemeen

Vlakglas uit koelkasten krijgt tweede leven

Foto: Coolrec

Coolrec BV, onderdeel van Renewi, levert sinds dit jaar direct schoon vlakglas aan Vlakglas Recycling Nederland. Dit glas is 100% circulair te gebruiken. Een stap in de goede richting om de productie van vlakglas uit gerecycled materiaal te verhogen. Want dat is tot nu toe nog lastig.

Na een periode van testen gaat Coolrec het vlakglas uit koelkasten nu direct leveren aan VRN voor de productie van nieuw vlakglas. Dat gebeurde al wel de afgelopen jaren, maar in het verleden werd de volledige glasplaat met strips naar VRN gestuurd en moesten deze eerst nog opgeschoond worden. Het schone vlakglas dat Coolrec nu levert kan direct weer gebruikt worden voor het maken van nieuw vlakglas.

Niet alles geschikt voor nieuw vlakglas

In 2021 werd een record hoeveelheid vlakglas ingezameld van ruim 90.000 ton. Het grootste gedeelte van dit ingezamelde vlakglas wordt gebruikt voor de productie van verpakkingsglas of glaswol. Een klein gedeelte, zo’n 10%, is geschikt voor de productie van nieuw vlakglas. De reden dat er zo weinig gerecycled vlakglasafval wordt gebruikt voor de productie van nieuw vlakglas, heeft te maken met de kwaliteit van het ingezamelde vlakglasafval. Schoon vlakglas is 100 procent herbruikbaar. Hoe minder schoon ofwel hoe meer glasvreemde materialen, hoe moeilijker te recyclen en opnieuw te gebruiken.