Ga naar hoofdinhoud

Vissers helpen Noordzee schoner te maken

Foto: shutterstock

Vissers vinden steeds minder zwerfvuil in hun netten, sinds de start van ‘Fishing for litter’. Een project waaraan ongeveer 150 Nederlandse en Belgische Noordzeekotters aan deelnemen. Het afval dat zij vinden verzamelen ze in big-bags op de boot en leveren het af aan de kade. Hier zorgen afvalverwerkers voor verdere inzameling, verwerking en recycling van het materiaal.

Rond 2001 startten de eerste vissers, met het opvissen en op de kade zetten van zee afval. Inmiddels staan er afvalcontainers voor Noordzeevuil in vrijwel alle visserijhavens. De vissers zien nu dat de Noordzee steeds schoner wordt. Volgens Langoustinevisser Sander Meijer is de hoeveelheid afval op verkeersroutes, waar cruiseschepen, containerschepen en plezierjachten varen, nog wel omvangrijk. Hij plaatste van één van zijn vaarten een video op Facebook.

Verfblikken

Opvallend aan deze afvalvangst is dat ze vaak verfblikken aantreffen. Maar ook olietonnen, jerrycans, verpakkingen, vuilniszakken en boeien. Een natuurlijk de welbekende plasticsoep.

De big-bags worden geregeld door Kimo Nederland en België, de milieu- en veiligheidsorganisatie voor kustgeoriënteerde gemeenten. Zo komt het verzamelde afval niet terug in de zee.

Lees ook: