Ga naar hoofdinhoud

Verzekeraars: “Verder toewerken naar beheersbaarheid brandrisico’s”

Foto: shutterstock

De afval- en recyclingbranche moet verder toewerken naar het beter beheersbaar maken van brandrisico’s, om daarmee de verzekerbaarheid te verbeteren. Zo schrijft het Verbond van Verzekeraars, naar aanleiding van gesprekken met de afval- en recyclingbranche. Vooral door batterijen in afvalstromen is dit risico namelijk toegenomen in de afgelopen jaren.

Bedrijven in de afvalverwerking en recycling, verzekeringsadviseurs en verzekeraars zijn met elkaar in gesprek gegaan over de brandrisico’s in de sector. Doel was om te komen tot enkele initiatieven waarmee het risico op branden wordt verminderd. Batterijen en accu’s die in het afval terechtkomen zorgen de afgelopen jaren namelijk voor steeds meer branden bij afvalverwerkers en recyclers, wat het voor verzekeraars risicovol maakt. Maar omdat deze branches wel een belangrijke rol spelen in de weg naar een circulaire economie, hebben ze gezamenlijk gekeken naar de verzekerbaarheid van bedrijven in deze sector en hoe dit zo goed mogelijk in te vullen.

Leren van elke brand

De gesprekken gingen vooral over het nemen van preventieve maatregelen, wet- en regelgeving en de opbouw van (incident)data en kennis. Door de diversiteit in sector wordt er nog te weinig geleerd uit ervaringen met branden. “De afval- en recyclingbranche moet verder toewerken naar meer continue systemen van controle, (incident)rapportage en verbetering, zodat brandrisico’s beter beheersbaar zijn en de verzekerbaarheid toeneemt”, zo schrijft het Verbond van Verzekeraars. Ook is er door die diversiteit de noodzaak voor verzekeraars om zo veel mogelijk risico’s individueel te beoordelen.

Naar aanleiding van de gesprekken wordt nu verder gewerkt aan verschillende initiatieven om brandrisico’s te beperken en de verzekerbaarheid te verhogen. Daarnaast wordt er aandacht gevraagd voor het starten van een maatschappelijk debat over het terugdringen van lithium-ion batterijen in de afvalstromen. Komen die niet in het afval terecht, dan wordt het risico op branden alweer een stuk minder.

Bron: Verbond van Verzekeraars