Ga naar hoofdinhoud

Verzamelcontainer openen met je smartphone

De verzamelcontainer openen met de digitale afvalpas in de HVC-app.


Inwoners van Noordoostpolder krijgen een primeur. Afval scheiden wordt nu nog makkelijker. Sinds 7 december is het mogelijk om de afvalpas te koppelen aan de app van afvalinzamelaar HVC. Inwoners kunnen de verzamelcontainer openen met hun smartphone en gezinsleden toevoegen. Deze functionaliteit is nu alleen nog beschikbaar voor Android telefoons in de gemeente Noordoostpolder. De ambitie is om de digitale afvalpas in het voorjaar 2022 ook beschikbaar te stellen in alle HVC-gemeenten voor iOS- en Android-gebruikers.

HVC is de eerste afvalinzamelaar in Nederland die de afvalpas digitaliseert, om zo tegemoet te komen aan de vraag van inwoners om op een veilige manier meer afvalpassen per huishouden te kunnen gebruiken. Gertjan de Waard, directeur Inzameling: “We zijn trots op deze innovatie. Eerst hebben we het recycle-tarief inzichtelijk gemaakt in de app. Gebruikers kunnen nu bijvoorbeeld al zien hoe vaak zij de container voor restafval gebruiken of de restafvalbak thuis laten legen. Maar we hebben ook goed geluisterd naar onze inwoners die graag meerdere afvalpassen willen per huishouden. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken hebben we daarom de afvalpas gekoppeld aan de HVC-app.”

Met de nieuwe toevoeging wordt de HVC-app steeds handiger in het gebruik voor inwoners. De foto- en barcodescanner, die sinds anderhalf jaar onderdeel is van de app, helpt veel inwoners bij het afval scheiden. Ook de locaties van de verzamelcontainers en de ophaalmomenten zijn handige hulpmiddelen. De app motiveert daagt uit door op maat gemaakte communicatie, passend bij de woonsituatie en gezinssamenstelling. Voor gemeenten met recycle-tarief is het afvaldoel een leuke manier om zo min mogelijk restafval over te houden.

De digitale afvalpas is een nieuwe functionaliteit die uitgebreid getest is. Desondanks kan het gebeuren dat gebruikers in de praktijk tegen problemen aanlopen. Met de feedback van gebruikers worden continu verbeteringen doorgevoerd. De invoer van de digitale afvalpas wordt eerst op kleine schaal ingezet in de gemeente Noordoostpolder waar inwoners al bekend zijn met de nieuwe app. Als alle gebruikersfeedback is verwerkt, kan de app worden uitgerold worden in alle HVC-gemeenten.