Algemeen

Nedvang en Avri hebben de effecten van invoering van omgekeerd inzamelen gezamenlijk onderzocht. Hierbij is gekeken
naar de veranderingen in ingezamelde hoeveelheden en de veranderingen in de samenstelling van de afvalstromen. Het onderzoek geeft reden tot nadenken.

De onderzoekers concluderen dat omgekeerd inzamelen een aanzienlijk effect heeft op het scheidingsgedrag van de burger; de ingezamelde hoeveelheden veranderen drastisch en de samenstelling van zowel het restafval als de diverse grondstofstromen wijzigt. Opvallend hierbij is dat de hoeveelheden ingezameld GFT, glas en textiel aanzienlijk toenemen en dat deze stromen ook relatief zuiver blijven.

Dit geldt echter niet voor de kwaliteit van oud papier en karton en het plastic en drankenkartons (PD). Naast een substantiële groei in de ingezamelde hoeveelheden, bleek in het AVRI-gebied sprake van een toename van ongewenst materiaal in de fracties en met name in het PD.

In het geval van het PD, wordt de toename van de ingezamelde hoeveelheid zelfs grotendeels veroorzaakt door extra vervuiling. Van het bewuste scheidingsgedrag dat de inwoners laten zien bij onder meer GFT en glas lijkt bij het PD geen sprake. De toenemende hoeveelheid vervuiling in P(M)D is een grote zorg.

Naast dat de kosten van inzameling en sortering hierdoor enorm toenemen, zorgt de vervuiling ook voor kwaliteitsverlies in het recycleproces. Het is niet voor niets dat het Platform Ketenoptimalisatie, waarin gemeenten (VNG) samenwerken met het verpakkende bedrijfsleven (Afvalfonds Verpakkingen), hier prioriteit aan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven