Ga naar hoofdinhoud

Heijnen opent Zuyd Perron Circulair Weert

Foto's: Zuyd Hogeschool

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat opende tijdens de Week van de Circulaire Economie het nieuwe Zuyd Perron Circulair Weert, initiatief van Zuyd Hogeschool. Onder het motto ‘Samen zetten we de circulaire economie op de rails’, werken ondernemers, studenten, overheden en docent-onderzoekers hier samen aan circulaire oplossingen en innovaties.

Zuyd Perron Circulair Weert is gevestigd in een voormalige wachtruimte op het monumentale NS-station in Weert. Opgezet om, zoals de initiatiefnemers zeggen, ‘de verspillingmaatschappij achter ons te laten en de weg naar een circulaire samenleving verder in te slaan.’ Het circulaire living lab is een initiatief van het lectoraat Innovatief Ondernemen van Zuyd Hogeschool in samenwerking met NS en gemeente Weert.

‘Door samen te leren, inspireren en exposeren gaan we de boel aanjagen, want iedereen mag dan wel gehoord hebben over circulariteit, concreet staat het allemaal nog in de kinderschoenen. Wij zetten het op de rails en duwen de trein op gang’, aldus dr. Daniëlle Twardy, senior onderzoeker circulaire economie bij Zuyd Hogeschool en initiatiefnemer van Zuyd Perron Circulair Weert.

Multifunctionele locatie

Op het station worden workshops en voorlichting gegeven. Ook kunnen bedrijven, gemeenten, designers en studenten er projecten uitvoeren, vergaderen of producten tentoonstellen. Als het maar op circulair gebied is. In het living lab gaan ook wisselende, circulaire kunstexposities plaatsvinden.

‘Als we de aarde leefbaar achter willen laten voor de generaties na ons, moeten we echt anders gaan denken én handelen’, zegt staatssecretaris Heijnen. ‘Ik nodig iedereen uit om hier inspiratie op te komen doen, want de weg naar een volledig circulaire economie moeten we allemaal samen bewandelen.’

Symbolisch trekt Heijnen aan de noodrem bij opening van het station