Algemeen
Foto: Shutterstock

De transitie naar een Circulaire Economie voor 2050 gaat niet snel genoeg. Dit schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in haar tweejaarlijkse rapport. Als we de gestelde kabinetsdoelen willen halen, is meer verplichtend beleid nodig. Bijvoorbeeld door producenten in het ontwerp al rekening te laten houden met recycling en hoogwaardige recycling te stimuleren.

De Nederlandse overheid heeft volgens het PBL ambitieuze circulariteitsdoelen gesteld, maar het beleid blijft achter. Er zou in de afgelopen jaren nauwelijks vooruitgang zijn geboekt. Beleid dat ervoor zorgt dat er minder virgin grondstoffen worden gebruikt, grondstoffen langer worden gebruikt en meer gerecyclede grondstoffen worden ingezet blijft nagenoeg uit. Een oplossing is te vinden in bijvoorbeeld verplichte aandelen gerecyclede grondstoffen in nieuwe producten.

Neerwaartse trend

Op veel vlakken gaan de trends de verkeerde kant op. Volgens het rapport is er meer afval verbrand en gestort, is het aantal plastic verpakkingen toegenomen en de gebruiksduur van kleding en meubels afgenomen. Daarmee belanden er veel bruikbare grondstoffen in de verbrandingsoven. Nederland loopt wel voorop in de Recycling, maar daarvan gaat een groot deel in laagwaardige toepassingen zoals bijvoorbeeld bermpaaltjes. Het stimuleren van hoogwaardige recycling is noodzakelijk. Deels door in het ontwerp al rekening te houden met recycling, maar ook door hoogwaardige recycling te stimuleren. Het PBL ziet daarnaast dat veel circulaire projecten nog kleinschalig zijn en niet zomaar doorbreken. Ook dit moet gestimuleerd worden om echt stappen te zetten naar een echt circulaire economie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.