Algemeen

Er is met gemengde gevoelens gereageerd op het besluit van organisator Easyfair om Vakbeurs Recycling alsnog te verplaatsen. Lange tijd werd aan exposanten en bezoekers verteld dat het jaarlijkse evenement in Gorinchem, ondanks Covid-19, ‘gewoon’ doorgang zou vinden. Er waren de nodige maatregelen genomen, om de beurs op een veilige en verantwoorde manier te laten doorgaan. Overleg met een groot deel van de standhouders, leerde echter dat er te veel onzekerheid heerste.

“Zonde, maar zeer begrijpelijk”, aldus Ivo Horn, namens Easyfairs woordvoerder voor Vakbeurs Recycling. “Het was een soort reality check, die we onder de exposanten hebben uitgevoerd. In september hebben we al vakbeurzen gehouden in coronatijd. We hadden minder exposanten, maar zagen dat het aantal bezoekers in verhouding gelijk bleef, maar in kwaliteit groeide.”

De organisatie had er daarom vertrouwen in een goed evenement voor de exposanten te kunnen neerzetten. “Vakbeurs Recycling is toch een ontmoetingsbeurs en je merkte aan alles dat de branche toe was aan een dergelijk evenement, verklaart Horn. “Tegelijkertijd moet je ook zo realistisch zijn dat door het oplaaien van het virus, het aantal besmettingen en de strengere maatregelen van het kabinet, het steeds moeilijker werd om de beurs nog op een goede manier te houden.”

Uiteindelijk kon er maar één conclusie zijn en dat was deze editie doorschuiven naar 2021. Horn: “De beste oplossing. We hadden gemogen, maar als exposanten en wellicht ook bezoekers, serieus overwegen om niet te komen, dan sla je de plank volledig mis, als je halsstarrig blijft volhouden om de beurs tóch te laten doorgaan. We kijken nu al spanning uit naar 2021. Vooralsnog gaan we er vanuit dat ‘Recycling’ dan gewoon plaatsvindt, maar er zijn al evenementen die voor de tweede keer zijn uitgesteld. In deze vreemde coronatijd is helemaal niks zeker. Onze hoop is gevestigd op het vinden van een afdoende vaccin. Dan bouwen we volgend jaar een feestje!”

Geen flauwe sector

En daarmee doelt Horn op veel exposanten, veel bezoekers en een horeca die op een normale manier kan draaien. Zonder beperkingen. “Ik heb er het volste vertrouwen in. De recyclingbranche is geen flauwe sector en als we de vakbeurs weer op een goed niveau kunnen brengen, wordt het zeker weer een succes. Dit is pure pech. Niemand kan hier iets mee. Easyfairs redt zich gelukkig wel; ik vind het vervelender voor de leveranciers, zoals de standbouwers en de mensen in de audiovisuele sector. En wat te denken van de horecamedewerkers? Voor hen is het te hopen dat we snel weer vol in bedrijf kunnen zijn!”

In dezelfde bewoordingen laat Bob Wester van exposant BLW Visser zich uit. Het bedrijf uit Enschede is onder meer gespecialiseerd in sensortechniek en contactloze meetmethoden. Denk dan aan branddetectie en automatische blussing. “We waren sowieso gegaan, maar ik moet wel eerlijk zeggen dat ik er weinig van verwachtte. De organisatie had weliswaar allerlei maatregelen genomen, om te voldoen aan de richtlijnen van het kabinet en de RIVM, maar uiteindelijk scheelt het je toch de nodige bezoekers. Mensen die het zelf niet zien zitten of die van hun werkgever niet mogen gaan. Bang voor besmetting en de noodzakelijke tien dagen quarantaine.”

Wester – ook ‘ervaringsdeskundige’, omdat hij vanwege twee besmette huisgenoten zelf in quarantaine zit – kan dan ook goed begrijpen dat de organisatie heeft besloten om de beurs af te gelasten. “Het rendement zou gewoon te laag zijn geweest. Er is continue contact geweest tussen Easyfairs en exposanten en het bleek al snel dat veel deelnemers liever een jaartje oversloegen. Gelukkig hoorde ik het nog op tijd, want ik stond op het punt om nieuw promotiemateriaal te bestellen en een nieuwe stand te laten bouwen. Ook al omdat we met BLW Visser honderd jaar bestaan. Dan vieren we volgend jaar maar een feestje!”

Mindere kwaliteit

Een andere trouwe exposant is Jimmy van Herwijnen van Van Herwijnen Machinery (officieel importeur van Pronar Recycling en Sandvik, red.). “Natuurlijk is het zonde, maar is wel beter zo. Voor de organisatie en de leveranciers van de vakbeurs is het heel rot. Ik denk echter dat er veel te weinig bezoekers waren geweest. Daarmee was de kans groot dat de beurs was uitgelopen op een flop. Tijdens de eerste golf waren we op veel plekken niet welkom, omdat corona nog een onbekend fenomeen was. Nu kunnen we eigenlijk overal gewoon binnen komen, maar is men wel veel spitser op het voorkomen van besmetting.”

Van Herwijnen begrijpt dus heel goed dat werkgevers hun personeel verbieden om als bezoeker naar de beurs te gaan. “En ik denk dat exposanten ook twijfelen of ze kun medewerkers wel op de stand moeten zetten. Als ze positief testen, ben je ze wel minimaal tien dagen kwijt. Met pakweg veertig deelnemers had de beurs nog steeds kunnen doorgaan, maar ik denk niet dat je dan nog de kwaliteit kunt bieden, die je als organisatie nastreeft. Als er te veel afvallers waren geweest, had dit zeker invloed gehad op het imago van de vakbeurs.”

Van Herwijnen Machinerij was overigens wél van de partij geweest, erkent Van Herwijnen. “Tot het laatste moment zijn we er vanuit gegaan dat de beurs zou doorgaan. Dan waren we gegaan. We stonden namelijk zowel binnen als buiten en wilden diverse modellen presenteren, waaronder onze nieuwste Pronor-sneldraaier.” Voor de beurseditie van volgend jaar heeft Van Herwijnen nog geen plannen. “Hopelijk is alles dan weer normaal, maar er kan ook zomaar een derde coronagolf komen. Ik maak me daar toch wel enigszins zorgen over. Ik denk niet dat we zomaar van dit virus af zijn. Wél zet ik de nieuwe datum alvast in mijn agenda. Met potlood…”

TEKST | WILLEM-JAN SCHAMPERS | FOTO | SEIJBEL PHOTOGRAPHY

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven