Algemeen

Rutgers Milieu, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de opslag van 1.300 gifvaten, was aanvankelijk een ‘pronkstuk’ van de gemeente Doetinchem. ‘Een voorbeeldbedrijf’, zegt Niko Struiksma van bureau Pro Facto dat onderzoek deed naar het overheidshandelen in de kwestie. Hij is zeer kritisch naar het overheidsoptreden en geeft achtereenvolgens de provincie Gelderland, de gemeente Doetinchem en de handhavers van Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) ervan langs.

Met name rond 2011 en 2012 werd er te weinig kritisch gekeken naar Rutgers Milieu. Het bedrijf verzamelde vaten met brandblusschuim, met de bedoeling daar een bodemverbeteraar van te maken. “De milieurisico’s waren hoog”, volgens Struiksma. Tegenover De Gelderlander verklaart hij: “Ook omdat het risico bestond dat er PFOS (een niet-afbreekbaar gif, HH) in het blusschuim zat. Toen was al bekend dat PFOS schadelijk was.”

Rutgers was op dat moment bezig met een procedé (een experimentele filtermachine om PFOS te scheiden, red.) dat een oplossing voor het afval zou kunnen zijn. Ook had het bedrijf diverse mensen in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt. Dit maakte het bedrijf tot een voorbeeldbedrijf waar de gemeente Doetinchem graag mee naar buiten trad. Zo kwam onder meer staatssecretaris Klijnsma in 2014 op bezoek bij Rutgers Milieu.

De opdracht die Pro Facto onder meer meekreeg was hoe het kon dat gaandeweg 1.300 vaten met blusschuim op het terrein stonden, terwijl er slechts een vergunning was voor tien vaten. Een mail vanuit de provincie Gelderland in mei 2012 wordt ook door de onderzoekers gezien als een grote boosdoener. “Hierdoor kreeg Rutgers min of meer een vrijbrief om zoveel vaten te plaatsen als hij wilde”, zegt Struiksma. Opvallend is dat de provincie in april 2012 eerst opdracht gaf om te gaan handhaven. Een maand later werd besloten te gedogen. “Het is niet duidelijk hoe dat is gebeurd”, aldus Struiksma. “We hebben de provincie daar naar gevraagd, maar die kon geen antwoord geven. Vreemd.”

Het onderzoek richt zich alleen op het handelen van de overheid. Daarbij was achtereenvolgens de gemeente Doetinchem (tot 2012), de provincie Gelderland (tussen 2012 en 2014) en weer de gemeente Doetinchem (vanaf 2014) het bevoegd gezag. Gehandhaafd werd er vanaf 2013 door de ODA. “Dat het bevoegd gezag steeds wijzigde, heeft niet geholpen”, zegt Mark Boumans, als burgemeester van Doetinchem verantwoordelijk voor veiligheid. ,”Dit rapport is geen nieuws om vrolijk van te worden. Ik baal er enorm van. Als overheid hebben we het niet goed gedaan.”

Toch ligt de schuld niet alleen bij de overheid, vindt Boumans. “Rutgers Milieu blijft voor mij de hoofdverantwoordelijke”, zegt Boumans. ,,Met Arts zijn we in goed gesprek om tot een oplossing te komen.” Rutgers Milieu is een jaar geleden failliet verklaard en daardoor moeilijk aansprakelijk. Niettemin denkt de gemeente de voormalig directeur aansprakelijk te kunnen stellen. Duidelijk is dat de gifvaten voor schade aan de bodem op en rond de Voltastraat hebben gezorgd. Vastgesteld is dat een aantal vaten was gaan lekken.

Om verdere schade voor het milieu te voorkomen heeft de gemeente opdracht gegeven de inhoud van de 1.300 vaten over te pompen in silo’s. Dat is de eerste maanden van dit jaar gebeurd. Op het terrein van Arts staan nu vier grote silo’s. Wat er met de inhoud (met PFOS) gaat gebeuren is nog onduidelijk. Boumans: “We werken hard aan een oplossing op korte termijn en ik ben daarover hoopvol gestemd. Want dat is het belangrijkste: dat we van de inhoud afkomen.” Tot dusverre zijn er slechts twee reële oplossingen: of verbranden bij hoge temperaturen en dat kan niet in Nederland. Of gefilterd afvoeren via rivierwater, waarbij de concentratie PFOS minimaal moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven