Ga naar hoofdinhoud

Verlaging drempel voor compensatie energierekening naar 7 procent

Foto: Shutterstock

De drempel om in aanmerking te komen voor een compensatie voor de energierekening is verlaagd. Voor de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). MKB’ers krijgen een compensatie tot maximaal 160.000 euro wanneer de bedrijfsomvang niet groter is dan 250 medewerkers en de hoogte van de energiekosten 7 procent van de omzet is. Dit was 12,5 procent. Door deze aanpassing zal volgens het kabinet een groter deel van de ondernemers in aanmerking komen voor deze steun.

Bij de drempel van 12,5 procent zou niet meer dan tien procent van de MKB in aanmerking komen voor deze TEK. Daar kwam ook vrij vlot kritiek op. Nu is deze drempel dus omlaag geschroefd. Ondernemers die in aanmerking komen voor de regeling moeten waarschijnlijk wel wachten tot het tweede kwartaal van 2023 voor ze de steun ontvangen. De TEK gaat vervolgens met terugwerkende kracht gelden voor de periode van november 2022 tot en met december 2023.

Voor sommige recyclers die in aanmerking komen voor de regeling zal het gaan om een druppel op een gloeiende plaat. Met energierekeningen die oplopen tot over de miljoen euro vangen zij alsnog zelf de grootste klappen op.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een TEK-vergoeding

* Maximaal 250 medewerkers
* Ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister
* De hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 7% van de omzet
* Jaarlijks verbruik is hoger dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit.

De drempelprijs is vastgesteld op € 1,19 per kuub gas en € 0,35 per kilowattuur elektriciteit.

Lees ook: