Ga naar hoofdinhoud

Verbeterde bovenbandmagneet haalt meer ijzer uit materiaalstromen

Foto: Goudsmit Magnetics

Magneetproducent Goudsmit Magnetics gaf haar bovenbandmagneten een upgrade. De modulair opgebouwde magneten verwijderen ijzerdelen uit onderliggende materiaalstromen. Ze zijn bestemd voor mobiele recyclingsystemen zoals shredders, brekers en zeefinstallaties. De fabrikant neemt de nieuw ontwikkelde reeks bovenbandmagneten mee naar de aankomende IFAT beurs in München.

Het 3-pool Ferriet systeem werd vanaf het begin al toegepast voor bovenbandmagneten, maar is nu geoptimaliseerd voor mobiele toepassingen. Het 3-pool Neodymium systeem is een heel nieuw design en in serie ontworpen. Neodymium is sterker, Ferriet is prijsgunstiger. Beide magneten zijn te zien op de IFAT beurs.

Sterker magneetveld

De Neodymium magneten kregen een upgrade van een 2-pool naar een 3-pool systeem. Dit aangepaste ontwerp zorgt volgens de fabrikant voor een sterker magneetveld uit dezelfde hoeveelheid magneten. De Neodymium 3-pool bovenband kan het ijzer ook nog scheiden wanneer het onder een berg materiaal ligt. Dit levert uiteindelijk een schoner product op en maakt dat er meer metaal teruggewonnen kan worden.

Minder slijtage

De mobiele bovenbandmagneet is modulair opgebouwd en bevat een extra afzwakker aan het eind van de magneet. De afzwakmagneet komt in de nieuwe versie bovenop de verschillende werkbreedtes, die beschikbaar zijn in 650, 800, 1000, 1200 en 1400 mm breed. Deze extra magneet draagt het materiaal verder buiten de transportband en zorgt voor een betere afwerping van de aangetrokken ijzerdelen. Dit zorgt er ook voor dat de transportband minder snel slijt.

Verbeterde afscherming

Zowel het magneetveld als assen en lagers zijn in het nieuwe ontwerp beter afgeschermd. Het magneetveld straalt niet meer buiten de zijkant van de magneet uit en daarmee is de bovenband beter afgeschermd tegen vervuiling. Er blijft minder ijzer aan de buitenkant tegen de constructie hangen. Dat scheelt tijd wanneer de machine schoongemaakt moet worden, maar ook onderhoud. Een afschermkap op assen en lagers voorkomt het omwikkelen van metaaldelen zoals bijvoorbeeld ijzerdraad rond de as. Een afscherming aan de onderzijde van de band zorgt ervoor dat er geen ijzerdelen tussen de band en de magneet kunnen komen.

Foto: Goudsmit Magnetics

Lees meer over de aankomende IFAT en Technische Kontakt Dagen in de aankomende editie van Recycling Magazine Benelux