Algemeen

Veolia roept Suez op tot dialoog

De strijd van het Franse waterbedrijf Veolia om zijn sectorgenoot Suez over te nemen is in een nieuwe fase beland. De Franse beurswaakhond AFM keurt het verdedigingsmechanisme van Suez af. Om zich te beschermen tegen de overnamepoging van Veolia Environnement nam Suez zijn toevlucht tot een ‘gifpil’. Het hevelde de Franse wateractiviteiten over naar een stichting naar Nederlands recht. Ze kunnen er alleen worden uitgehaald met de toestemming van Suez, waardoor ze onbereikbaar zijn voor Veolia. De stichting blijft sowieso bestaan tot in september 2024.

Veolia was van plan die Franse activiteiten van de hand te doen, om groen licht te krijgen van de mededingingsautoriteiten. Zijn overnamepoging zit daardoor dus geblokkeerd. Suez bewandelt daarnaast een andere weg. Het heeft Veolia voorgesteld gesprekken te voeren en een compromis te zoeken op basis van een voorstel van het consortium Ardian-GIP. Dat zou een groot deel van de activiteiten van Suez overnemen voor 11,9 miljard euro. Ardian is een Franse investeringsmaatschappij en Global Infrastructure Partners (GIP) een onafhankelijke fondsenbeheerder gespecialiseerd in infrastructuurinvesteringen.

De Franse overheid hield zich lange tijd afzijdig in de bitse strijd tussen de twee waterreuzen – van waterdistributie tot waterzuivering – maar laat nu toch van zich horen. Dit gebeurt via de Autorité des marchés financiers (AMF), de Franse beurswaakhond. AMF heeft bekend gemaakt dat de reactie van Suez op het vijandige overnamebod van Veolia niet strookt met de regels die gelden bij openbare overnamebiedingen. Veolia speelt daar nu op in en roept Suez op tot een dialoog. Het vraagt ook de Nederlandse stichting te desactiveren.

Veolia werd in oktober de grootste aandeelhouder van Suez nadat het een belang van 29,9 procent had overgenomen van Engie. Het bracht uiteindelijk een vijandig bod van achttien euro uit op de aandelen Suez die het nog niet bezit. Veolia is ook van plan zijn project te verdedigen op de volgende algemene vergadering van Suez. Ter voorbereiding praat de groep met de Europese Commissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven