Algemeen

De nieuwe shredder VRZ van Vecoplan onderscheidt zich vooral door zijn rotor. Deze us namelijk niet uitgerust met conventionele snijgereedschappen, maar met sikkelvormige tanden. Daarmee kan de machine zelfs met draad afgebonden balen van verschillende materialen eenvoudig openscheuren en versnipperen.

De ontwikkelaars hebben veel aandacht besteed aan een robuuste constructie. Er is weinig onderhoud nodig – en in voorkomende gevallen is dat zo gepiept. “Bij onze klanten werken de shredders meestal ononderbroken gedurende een zeer lange periode”, aldus Martin Baldus, hoofd ontwikkeling ‘Industrial shredding’ bij Vecoplan AG.

“De machines kunnen bijvoorbeeld in cementfabrieken materiaal voor de verbrandingsovens voorbewerken. Of in speciale zakken verzamelde en voor de inzameling aangeboden verkoopverpakkingen van kunststof, metaal en composietmaterialen of ook huishoudelijk afval efficiënt shredderen.

“Bij de ontwikkeling van de nieuwe shredder van de serie VRZ hebben we zeer veel aandacht besteed aan het feit dat deze robuust en ongevoelig voor stoorstoffen, betrouwbaar en onderhoudsarm is”, beschrijft Baldus. “Daarom hebben de ontwikkelaars de rotor niet voorzien van snijgereedschappen, maar van sikkelvormige tanden.”

Hierdoor wordt het materiaal uit elkaar getrokken – zelfs balen die met draad zijn afgebonden, kan de VRZ effectief bewerken. Daarmee is de performante machine ook geschikt voor de verwerking van afvalhout – bijvoorbeeld om wortelkluiten of hele planken en balken, die vaak vol zitten met stoorstoffen zoals spijkers.

Voor de rotoren heeft Vecoplan gekozen voor de dynamische HiTorc-aandrijvingen met een enorme tractie en hoog koppel. Deze hebben geen mechanische elementen zoals riemaandrijvingen, koppelingen of hydraulische aggregaten. Daarmee is er vergeleken met hydraulische aandrijvingen nauwelijks onderhoud nodig.

Bovendien: omdat er minder massa in beweging hoeft te worden gebracht, halen ze een gunstig rendement. De gebruiker bespaart aanzienlijk op zijn energiekosten. De aandrijvingen, met een vermogen van 2 x 138 kilowatt, zijn absoluut ongevoelig voor stoorstoffen. Ze werken bovendien zeer dynamisch en verbeteren daarmee het tractie- en schakelgedrag. Zo is de VRZ ook geschikt voor lastige, taaie materialen.

“Een speerpunt bij de ontwikkeling was voor ons om de operationele en onderhoudskosten voor de gebruiker zo laag mogelijk te houden”, aldus Baldus. “Componenten als slijtvaste en verwisselbare afdichtingselementen op de rotor en de zijwand voorkomen bijvoorbeeld dat er materialen tussen het kopvlak van de rotor en het huis van de machine vastlopen.”

Bovendien: dankzij het geoptimaliseerde machineontwerp zijn snijbalk en rotoren snel te vervangen, aldus Baldus. Tijdrovende onderhoudswerkzaamheden, zoals het lassen van pantseringen, kunnen daardoor buiten de machine worden uitgevoerd. Dit verkort stilstandtijden aanmerkelijk. “Onze nieuwe VRZ is zo ontworpen dat hij lang inzetbaar is – zelfs als er sprake mocht zijn van slijtage”, belooft de Vecoplan-expert.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven