Ga naar hoofdinhoud

Van Veldhoven wil meer recycling verpakkingen mogelijk te maken

Producenten maken voor de verduurzaming van verpakkingen iedere keer per specifiek product een brede afweging op basis van de aard en functionaliteit van het product en de verpakking. De wettelijke essentiële eisen verplichten producenten dit te doen. Deze Europese eisen laten producenten nog te veel ruimte.

Nederland is voorstander van een aanscherping van deze eisen om meer recycling van verpakkingen mogelijk te maken. Dit schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer. De essentiële eisen zijn opgenomen in de regelgeving van de Europese Unie en moeten op Europees niveau worden aangepast.

De Europese Commissie is momenteel bezig met een onderzoek naar de effectiviteit van deze eisen om vervolgens te kijken hoe deze aangescherpt kunnen worden. Dit is ook het juiste niveau voor de aanscherping. Nederland is voorstander van de aanscherping en zet zich daarvoor in, aldus Van Veldhoven.

In het Plastic Pact is afgesproken dat plastic producerende bedrijven onderzoek doen naar innovatieve plastic monomaterialen die de juiste eigenschappen hebben en moeilijk recycleerbare plastic- en combinatieverpakkingen kunnen vervangen. In het Plastic Pact is honderd procent recyclebaarheid in 2025 afgesproken.