Algemeen

Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) sluit niet uit dat de import van afval uit het buitenland wordt begrensd. Het is een van de opties die worden besproken om het wegvallen van de de verwerkingscapaciteit bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) op te vangen.

“Als er niet snel maatregelen worden genomen, kan er over enkele dagen op veel plaatsen geen afval meer worden opgehaald”, zo waarschuwt Fons Potters van de Vereniging van Afvalbedrijven. Zelf stelt de vereniging voor om dan maar een ‘vuilnis-plafond’ in te stellen. “We willen dat, totdat er een duidelijke oplossing is in Amsterdam, er in elk geval minder buitenlands afval naar Nederland wordt geïmporteerd voor enkele maanden”, aldus Potters.

Ook de gemeente Amsterdam kan zich in dit voorstel vinden. “Op deze manier ontstaat op korte termijn meer ruimte om afval te verwerken bij alle afvalverwerkers in Nederland”, zegt een woordvoerder. Daarom werd er een oproep gedaan aan de staatssecretaris om dit mogelijk te maken. Een woordvoerder van Van Veldhoven vertelt aan AT5 dat het idee in elk geval wordt besproken.

“We brengen nu alle mogelijke oplossingen in kaart.” Wél benadrukt de staatssecretaris dat de verantwoordelijkheid voor het AEB vooral bij Amsterdam ligt. Zij verklaart: “Amsterdam is in the lead. Maar natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk een oplossing voor dit probleem. Daarom sta ik in nauw contact met de gemeente en provincie.”

1 reactie op “Van Veldhoven sluit instellen plafond import vuilnis niet uit

  1. Tonny Wagenaars schreef:

    Eindelijk worden ze in den Haag wakker, want uiteindelijk betalen wij zowel als ondernemers als onze relaties en dus Jan publiek het gelach

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven