
De afspraken over het verplichte hergebruik van materialen, die zijn gemaakt in de Europese Green Deal, moeten wereldwijd gaan gelden. Dit levert een aanzienlijke besparing op van de uitstoot van CO2 en voorkomt dat plasticafval in het milieu terecht komt. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) deed die oproep op het World Circular Economy Forum plus climate, een tweedaagse internationale topconferentie over circulaire economie en klimaat. Nederland is de organisator van de online conferentie, om wereldwijd meer aandacht te vragen voor het belang van een circulaire economie en het klimaat.
Een circulaire economie kan voor zo’n twintig procent bijdragen aan het halen van de klimaatdoelstellingen van Parijs. Het verplicht hergebruiken van materialen, zoals plastic is daarin een belangrijke stap, vindt de staatssecretaris. Van Veldhoven: “Ik vind dat het een gewoonte moet worden dat plastic producten gemaakt zijn van gerecycled plastic. Een win-winsituatie en een concreet voorbeeld hoe circulaire economie bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen. We zijn het verschuldigd aan onze kinderen te stoppen met het verspillen van grondstoffen en over te gaan tot hergebruik. Europa is hier al mee bezig, ik roep andere landen op ook van gerecycled materiaal in producten de norm te maken. Voor ons klimaat en voor een gezonde toekomst.”
Het hergebruiken van plastic in nieuwe producten en verpakkingen heeft meerdere voordelen: zowel het verbranden van oud plastic als het produceren ervan zorgt voor CO2 -uitstoot. Bovendien belandt plastic dat wordt gerecycled en hergebruikt gegarandeerd niet in het milieu. En door oud plastic te hergebruiken, hoeft er minder nieuw plastic te worden gemaakt. Dit wordt doorgaans van aardolie gemaakt en scheelt zo ook CO2-uitstoot.
Europese lidstaten werken al toe naar een verplicht percentage gerecycled materiaal in producten. Dit voorstel zit – mede door de inzet van Nederland – in de Europese Green Deal. De exacte invulling wordt momenteel nader uitgewerkt voor verschillende productgroepen: food- en non-foodverpakkingen, in de automotive en in de bouw. Van Veldhoven vindt dat dit Europese voorbeeld wereldwijd opvolging moet krijgen. Een aantal Nederlandse en Europese bedrijven loopt hier al op vooruit, door afspraken die zijn gemaakt in de Plastic Pacts. Meer dan 180 partijen hebben afgesproken om vanaf 2025 dertig procent gerecycled plastic te gebruiken in nieuwe verpakkingen en producten.
In 2050 wil Nederland een volledig circulaire economie hebben. Dus minder wegwerpcultuur en meer hergebruiken: van shampooflessen, bureaustoelen tot treinen. Dit kan door onder meer producten slimmer te ontwerpen, recyclen en hergebruiken. Een circulaire economie voorkomt milieuvervuiling en kan mondiaal voor ongeveer twintig procent minder CO2-uitstoot zorgen. Landen daar bewust van maken staat centraal tijdens de World Circular Economy Forum plus climate. Dit is een wereldwijd initiatief van het Finse Innovatiefonds Sitra en Finland. Het volgende jaarlijkse forum wordt dit jaar in Canada gehouden. Van 13 tot en met 15 september.
Belangrijke markt is de textiel markt. Er worden veel polymeren gebruikt en er wordt eigenlijk niet echt gerecycled. Hoe moet dit worden gereguleerd?