Algemeen
Johan van Peperzeel

Afgelopen vrijdag en zaterdag was Van Peperzeel, marktleider op het gebied van inzameling, sortering, taxatie en afvoer van batterijen en accu’s, onderwerp van gesprek tijdens een nieuwsuitzending van Omroep Flevoland. In de nieuwsitems werd aangegeven dat het bedrijf, vanwege de activiteiten, moet verhuizen naar een nieuwe locatie. Van Peperzeel is nu gevestigd in Lelystad.

Eigenaar/directeur Johan van Peperzeel reageert verbaasd: “Allereerst beschikken wij over een rechtmatig verkregen en onherroepelijke vergunning. Onze huidige bedrijfsactiviteiten zijn dus volledig vergund en op basis hiervan is er ook geen sprake over een verhuizing naar een ander bedrijventerrein. Er is inderdaad sprake van een tijdelijke gedoogsituatie voor een verruimde opslag van li-ion batterijen.” De reden voor dit gedoogbesluit is het COVID-19 virus, dat heeft geleid tot tijdelijke sluitingen van recyclers in Europa.

Van Peperzeel: “Desalniettemin zijn wij in gesprek met de gemeente Lelystad voor een eventuele andere locatie, onder meer wegens uitbreiding van onze bedrijfsactiviteiten. Wij betreuren echter ten zeerste dat wij door Omroep Flevoland worden betitteld als een bedrijf dat ‘aan banden moet worden gelegd’. Wij zijn juist een vooruitstrevend bedrijf, met innovatieve oplossingen voor de (wereldwijde) batterijproblematiek. We hebben onze vergunningen up to date, beschikken over diverse (ISO) certificaten en hebben juist het milieu hoog in het vaandel staan.”

Volgens Van Peperzeel lijkt het in de nieuwsitems alsof zijn bedrijf li-ion batterijen en ongesorteerde batterijen opslaan in de grote bedrijfshal. “Hierbij is gebruik gemaakt van niet-recent beeldmateriaal. Sinds begin 2020 slaan wij namelijk li-ion batterijen en ongesorteerde batterijen gecompartimenteerd op in onze opslagcontainers, die allemaal zijn voorzien van een speciaal blussysteem. Hierdoor is het risico voor de omgeving tot het minimum beperkt. Bovendien hebben wij zeer regelmatig overleg met de Veiligheidsregio en Omgevingsdienst en de Provincie Flevoland.”