Sommige afvalstromen zijn niet of moeilijk te recyclen. Wetenschappers van de Universiteit Twente zijn daarom gestart met een onderzoek om uit de zogenaamde complexe en ‘natte’ afvalstromen weer waardevolle grondstoffen te winnen. Voor dit onderzoek kregen ze 3,8 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Het onderzoeksproject kreeg de naam ReBBloCS – Renewable Building Blocks from Complex and wet waSte, en gaat dit voorjaar van start. Met het onderzoek gaan de wetenschappers chemische bestanddelen die gebruikt kunnen worden in nieuwe materialen isoleren. Dit halen ze uit restafval en residuen uit de landbouw, papierindustrie en overblijfselen uit de waterzuivering. Dit zijn volgens de Universiteit vooral de natte afvalstromen. Nu verdwijnen de waardevolle stoffen uit deze stromen vaak nog in de verbrandingsoven. Hoogleraar scheidingstechnologie prof. Boelo Schuur en hoogleraar procestechnologie prof. Sascha Kersten van de Universiteit Twente proberen daar dus verandering in te brengen.
ReBBloCS is een samenwerking van wetenschappers en bedrijven verbonden aan het Institute for Sustainable Process Technology. Deze bedrijven zijn onder andere Tejin, SABIC en DOW Chemical. Zij hebben behoefte aan grondstoffen uit gerecyclede bronnen. Maar ook kleinere bedrijven (vaak start-ups) haken aan, zoals BioBTX en Recell. Partijen die de technologie in huis hebben om de chemische stappen te realiseren, maar dit nog niet op grote schaal kunnen.
Beste,
Als innovator van Bioterra ( natte recyclage) en Orbix ( carbonateren met CO2 van nat roestvrij staal ) kunnen we mogelijk helpen
0032 472 992060