Ga naar hoofdinhoud

Unilin claimt primeur bij verwerking MDF-platen

Foto: Shutterstock

Het houtbedrijf Unilin Group heeft een technologie ontwikkeld om de houtvezels uit gebruikte spaanplaten, MDF-en HDF vezelplaten te recyclen als grondstof voor nieuwe vezelplaten voor de meubelindustrie, interieurbouw en laminaatvloeren. Het bedrijf zegt hiermee de eerste in de wereld te zijn.

Tot voor kort was het door het gebruik van lijm als bindmiddel voor vezelplaten niet mogelijk om de houtvezels op industriële schaal economisch verantwoord te recycleren. Unilin heeft nu een techniek ontwikkeld die het wel mogelijk maakt om uit dit materiaal nieuw plaatmateriaal te maken.

Snelkookpan

De techniek achter de recycling van de platen laat zich volgens Unilin President Veronique Hoflack vergelijken met dat van een snelkookpan “We bevochtigen de MDF-platen met stoom, waardoor ze verwarmd worden en onder zeer hoge druk komen te staan. Daarna verminderen we de druk, waardoor de vezels loskomen. Ik testte mijn idee eerst zelf thuis uit. Toen het bleek te werken, liet ik onze R&D-afdeling ermee aan de slag gaan. Die werkte de technologie verder uit” zegt Hoflack in een bericht over de nieuwe technologie.

Intern en extern

Unilin Group zet de technologie eerst in voor het recyclen van eigen gebruikt materiaal uit de fabriek in Bazeilles (Frankrijk). Hier worden MDF- en HDF-platen geproduceerd. Later wordt de capaciteit opgevoerd zodat ook extern verzamelde vezelplaten en laminaatvloeren gerecycled kunnen worden.

Reductie CO2-uitstoot

Tegen 2030 zou minstens 25% van Unilin Group’s grondstoffenmix vervangen moeten zijn door gerecycleerde vezels. Het bedrijf zal hierdoor in staat zijn om jaarlijks 380.000 ton aan C02 in de houtvezels opgeslagen te houden.