Algemeen

Wereldwijd hebben zo’n 800 miljoen kinderen te veel lood in hun bloed, concluderen kinderrechtenorganisatie Unicef en milieuorganisatie Pure Earth, na analyse van internationale gezondheidsdata. Dat is ongeveer een derde van alle kinderen. De meeste loodvergiftigingen komen voor in Zuid-Azië en delen van Afrika. Ze worden veroorzaakt door onder meer loden waterleidingen en illegale recycling van bijvoorbeeld accu’s.

“Bij de verbranding van die accu’s komt lood in de grond terecht”, legt Suzanne Laszlo, directeur van Unicef-Nederland, uit in het NOS Radio 1 Journaal. “Daardoor komt het bij water en voedingsmiddelen en kunnen kinderen besmet raken.” Er bestaan in veel lage- en middeninkomenslanden geen duidelijke regels voor het recyclen van auto-accu’s, waardoor dat in zo’n 50 procent van de gevallen onveilig gebeurt, aldus Unicef.

Volgens de kinderrechtenorganisatie zit er ook vaak veel lood in bijvoorbeeld conservenblikken, medicijnen, verf en speelgoed. Unicef en Pure Earth baseren zich op data van het Institute for Health Metrics and Evaluations (IHME). Dat onderzoeksinstituut is onderdeel van de Universiteit van Washington in Seattle en verzamelt internationale gegevens over de gezondheid van mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven