Ga naar hoofdinhoud

Uitkijken voor irrationeel pessimisme

The European Paper Recyling Conference gehouden op 6 en 7 oktober ontkwam vanzelfsprekend niet aan de actuele negatieve berichten rond de financiele markten en de economische gevolgen daarvan. Ook de vraag naar oudpapier is sterk gedaald en de prijzen ondervinden stevige neerwaartse aanpassingen.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel en moet gewaakt worden voor irrationeel pessimise. Nieuwe productiecapaciteiten in Azie en Europa, toenemende vraag naar oudpapier op de wereldmarkt en de Europese Commissie die in beginsel voor papierrecycling in plaats van enegrieopwekking lijkt te kiezen zijn positieve zaken. Ook de lagere vrachttarieven – en de bouw van nieuwe containerschepen – steunen de markt. En natuurlijk zorgt een hogere dollar voor gunstiger omrekentarieven in euro`s en een sterkere concurrentiepositie voor Europese leveranciers.

Panellid Gerard Nijssen – Directeur Brantjes-Nijssen Groep – signaleerde nog een andere ontwikkeling. Nijssen:` Al het oudpapier- en karton dat nu niet wordt uitgeleverd, komt ook met vertraging weer terug. Je kunt dus nu al een lagere inzameling over een aantal weken verwachten. En dat zal zijn invloed laten gelden.` Veel meer in Recycling Magazine Benelux (RMB) nummer 7, november 2008.