Algemeen

Een meerderheid van de Tweede Kamer maakt zich ernstige zorgen over de manier waarop Nederland met zijn plasticafval omgaat. Verschillende parlementariërs van zowel regerings- als oppositiepartijen willen opheldering van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) over de export en dumping van Nederlands plastic in Turkije.

Het is verboden niet-recyclebaar plastic buiten de EU te vervoeren, maar uit onderzoek door NRC en journalistencollectief Lighthouse Reports blijkt dat Nederlands plasticafval in Turkije belandt, op vuilnisbelten en illegale stortplaatsen. De export van Nederlands plasticafval naar Turkije is de laatste twee jaar verzesvoudigd.

VVD-Kamerlid Erik Ziengs is zich ‘werkelijk kapot geschrokken’ van de situatie, reageert hij. Ziengs dacht dat het met de grote dumpingpraktijken afgelopen was, nadat China in 2018 zijn grenzen had gesloten voor westers afval. “Wij gaan er prat op dat we vooruitlopen met de circulaire economie. Als ik lees dat allerlei Nederlandse plastic verpakkingen in Turkije rondzwabberen, dan schaam je je kapot.” Hij kondigt aan vragen te gaan stellen aan de staatssecretaris.

Ook regeringspartij CDA reageert verontrust. “De onthullingen over de Nederlandse verpakkingen in Turkije hebben mijn ogen geopend”, zegt Tweede-Kamerlid Maurits von Martels. “Die situatie roept heel veel vragen op. Hier is duidelijk iets niet in orde. Welke rol heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport? Gaat hier alles volgens de regels?”

GroenLinks plaatst vooral vraagtekens bij het toezicht. “Ons milieubeleid is zo goed als het gehandhaafd wordt”, reageert Suzanne Kröger namens de opppositiepartij. Volgens de parlementariër heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een cruciale rol bij de handhaving maar zijn ze daartoe niet goed in staat. “De inspectie heeft oneindig veel taken, maar we equiperen ze niet goed, er is te veel op bezuinigd. Gevolg is dat we de stromen plasticafval niet op de radar hebben.”

Lees verder op: nrc.nl.

3 reacties op “Tweede Kamer: opheldering staatssecretaris over gedumpt plastic

 1. a jongen schreef:

  Nederlandse gemeenten wordt wakker wij zullen ons afval zelf moeten sorteren en verwerken. Het is 5 na 12.

 2. G. Smeets schreef:

  De politiek wast nogal graag haar handen in onschuld.
  Wel zaken verbieden, maar in het geval van plastic afval geen afdoende maatregelen treffen waarmee het economisch verantwoord is plastics tot grondstof op te werken zodat het weer als grondstof inzetbaar is. Ook de plastics markt is er een van vraag en aanbod. Vergelijk het maar met Bio levensmiddelen waarvan de groei veel te beperkt is. Een interne plastics recycling markt creëer je nu eenmaal niet door simpelweg de export te verbieden en te zeggen dat er een Green Deal is.
  n 2018 kregen Nederlandse boeren 835 miljoen euro aan landbouw-subsidies. Daarvan is 720 miljoen euro directe inkomenssteun, die is gekoppeld aan hoeveel land een boer heeft. Hoe meer land, hoe meer subsidie. Hoeveel € per ton ontvangt een plastics recycler en een verwerker van gerecycleerd plastic?

 3. erik van Vliet schreef:

  Even cinisch; Dit is milieutechnisch (tav CO2 uitstoot tgv transport) veel beter dan het dumpen van chemisch afval in Afrika met het schip de Probo Koala. Turkije is veel dichterbij. Dus ook nog eens goedkoper. Boter op het hoofd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven