Ga naar hoofdinhoud

Turbinebladen windpark Irene Vorrink krijgen tweede leven

Foto: Vattenfall/Martine Goulmy

De turbinebladen van windpark Irene Vorrink krijgen een nieuw leven als sportartikelen, bouwmaterialen en onderdelen voor zonneparken. De oude windmolens langs de dijk tussen Lelystad en de Ketelbrug worden afgebroken en vervangen door nieuwe exemplaren. Energieleverancier Vattenfall zet zich in om de onderdelen, dus ook de bladen, zo veel mogelijk te recyclen.

Volgens Vattenfall kan meer dan 90% van een windmolen al gerecycled of hergebruikt worden. De meeste onderdelen van de turbine, zoals de fundering, de toren, onderdelen van de tandwielkast en de generator – kunnen hergebruikt worden. Alleen de bladen werden lange tijd als niet-recyclebaar gezien, omdat ze gemaakt zijn van composiet. Inmiddels zijn er enkele initiatieven die de bladen recyclen, maar grootschalige oplossingen zijn er nog niet. Vattenfall gaat zich nu bezighouden met onderzoek hiernaar en de initiatieven die de recycling van de turbinebladen vooruit te helpen.

Verwerking en onderzoek

Voor de turbinebladen van het windpark Irene Vorrink heeft Vattenfall afspraken gemaakt met twee bedrijven. Dit zijn Gjenkraft uit Noorwegen en LIFE CarbonGreen uit Nederland. Deze bedrijven gaan de bladen verwerken en mogelijkheden te onderzoeken voor hergebruik.

Transport

De turbinebladen van de windmolens worden van de turbines gehaald en afgevoerd naar de haven van Kampen. Daar worden ze in kleinere stukken gezaagd en gereed gemaakt voor transport. Het Noorse Gjenkraft AS gaat de bladen hergebruiken voor isolatiematerialen, productie van synthetische olie en gas en voor sportproducten. LIFE CarbonGreen is een project dat de mogelijkheden van verdere verwerking onderzoekt.   

Vattenfall heeft zich ten doel gesteld om in 2030 de bladen volledig te kunnen hergebruiken. Irene Vorrink is het eerste windpark dat wordt ontmanteld sinds Vattenfall deze doelen heeft aangescherpt.