Algemeen
Anne Pleun van Eijsden.

Het bedrijf Paper on the Rocks, dat duurzamer papier maakt uit afval van mijnen, krijgt tweehonderdduizend euro van Triodos bank en kan daarmee haar activiteiten uitbreiden. Zo kan het alternatieve papier nog duurzamer en zelfs circulair worden.

Papier is één van de vervuilendste producten op aarde, zo is te lezen op de website duurzaambedrijfsleven.nl. De industrie stoot meer uit dan de luchtvaart. Paper on the rocks probeert dit te veranderen door papier te maken van restproducten. Zo wordt kalksteen vermengd met polyethyleen gebruikt als papier. Het resultaat is waterafstotend en robuuster dan gewoon papier, terwijl het nog wel de andere gewenste eigenschappen heeft.

Paper on the Rocks gebruikt kalksteen uit mijnen, waar het een rest- of afvalproduct is. “Kalksteen is een van de meest voorkomende stoffen op aarde”, vertelt oprichter Anne Pleun van Eijsden. Daarom is het duurzamer dan hout, waarvoor bomen geplant en gekapt moeten worden. Voorlopig komt het kalksteen uit mijnen in Taiwan, waar op locatie het papier wordt gemaakt.

De papierrollen komen vervolgens naar Nederland. “Dit transport is niet duurzaam, dus willen we binnen drie jaar ook lokaal produceren in Nederland. We kijken of we kalksteen kunnen winnen uit sloopafval uit de bouw’, aldus Van Eijsden. Daarnaast maakt het bedrijf papier van bladeren en stengels afkomstig uit de landbouw. “Dit papier voldoet aan de hoogte kwaliteitsnormen. Het is alleen iets bruiner, omdat we geen bleek toevoegen. Het steenpapier is wel wit.’

Met de investering van Triodos wil Paper on the Rocks de ‘impact verdubbelen’. Dit betekent dat de productie van het papier omhoog kan en dat de processen ook nog verder verduurzaamd worden. Bijvoorbeeld door het papier in Nederland te maken of door nóg duurzamer bronnen van sloop- en landbouwafval te gebruiken.

Ook hoopt het bedrijf elk jaar de verkoop te verdubbelen, zodat er genoeg geld is voor de verdere verduurzaming. “Daarnaast kunnen we veel meer aandacht geven aan het papierprobleem. We starten binnenkort een project waar wetenschappers en alternatieve papierproducenten samenwerken om de voordelen van niet-houten papier te onderzoeken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven