Ga naar hoofdinhoud

Treecycling geeft kerstbomen tweede leven als winters biertje

Foto: Lowlander

De driemiljoen kerstbomen die na de kerst afgedankt worden hoeven niet te eindigen in de versnipperaar. Ze zijn namelijk een waardevol ingrediënt voor bier. Met de gedachte ‘waste to taste’ brouwt de Lowlander bierbrouwerij een biertje met hierin sparrennaalden.

De sparrennaalden zijn voor de bierbrouwer een waardevol botanisch ingrediënt met een smaakvol en fris karakter van citrustonen. Zonde om weg te gooien, vonden ze. Daarom ontstond in 2018 het idee om de kerstbomen in te zamelen om er bier mee te brouwen. Bomen moeten wel aan een paar voorwaarden voldoen. Zo moeten er nog gezonde, groene takken aan zitten, moet de boom in een rookvrije omgeving hebben gestaan, niet geïmpregneerd zijn en geen nepsneeuw bevatten.

De afgedankte kerstbomen kunnen op 6 januari tussen 12.00 en 20.00 uur op verschillende locaties in Nederland worden ingeleverd. tHUIS aan de AMSTEL in Amsterdam, Bruxelles in Breda, Café Berger in Den Haag, Jumbo Meerstad in Groningen, Wachtlokaal in Haarlem, Stroom Lent in Nijmegen, Supernova in Rotterdam en Botania in Utrecht. Wie een boom inlevert krijgt er een flesje Winter I.P.A. voor terug.

Foto: Lowlander