Algemeen

De Provincie Limburg en de gemeente Brunssum gaan kunststofrecyclingbedrijf tpD Recycling BV het vuur aan de schenen leggen. Als het bedrijf zich niet aan strenge eisen gaat houden, worden juridische stappen gezet die tot sluiting kunnen leiden.

Aanleiding zijn de aanhoudende klachten van omwonenden over overlast, veroorzaakt door vliegen. Tijdens een spoedoverleg hebben gedeputeerde Eric Geurts (PvdA) en Brunssums burgemeester Gerd Leers afspraken gemaakt over een eventueel juridisch traject. “Hiermee willen we een duidelijk signaal afgeven”, aldus burgemeester Leers.

TpD Recycling heeft een productielocatie op de Boschstraat en heeft daarnaast op twee locaties op de Kranenpool (Brunssum) een buitenopslag. Daar liggen zowel gerecyclede plastics maar ook materialen die nog verwerkt moeten worden. Afgelopen jaar hebben omwonenden veel overlast ervaren van een vliegenplaag en stank. Ook dit jaar regent het klachten.

Met het bedrijf zijn diverse gesprekken gevoerd om de vliegenplaag te beperken. “Desondanks zijn de problemen gebleven en ervaren omwonenden nog steeds ernstige overlast. ” De provincie heeft tpD Recycling medegedeeld dat een preventieve last onder bestuursdwang wordt opgelegd. Als het bedrijf aantoonbare overlast veroorzaakt én onvoldoende maatregelen neemt, onderneemt de provincie juridische stappen om tpD Recycling te sluiten.

Burgemeester Leers: “Onze bewoners hebben lang genoeg geduld gehad. Zeker met een periode van mooi, warm weer voor de boeg, is dit geduld nu op. Het is nu tijd voor doortastende maatregelen, voor stappen die leiden tot echte oplossingen. Dat gaat nu ook gebeuren.” TpD Recycling gaat streng gecontroleerd worden door de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) én door ambtenaren van de gemeente.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven