Algemeen

De laatste vormen van vast afval die China nog binnen mochten, zijn er vanaf begin volgend jaar niet langer toegelaten. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Een grootscheepse bijsturing van het afvalbeleid die drie jaar geleden van start ging, moest China bevrijden van het imago van vuilbak van de wereld.

Het verbod dat in 2021 ingaat is de laatste stap in dat nieuwe beleid. De voorbije maanden kwamen er verboden om, geleidelijk aan, geen plastic, auto-onderdelen, textiel of schroot meer naar China uit te voeren. In China is dit milieubeleid populair, maar voor de Europese en Amerikaanse industrie leidt dat tot moeilijkheden, omdat ze hun afval – in afwachting van een echte oplossing – elders moeten stockeren.

4 reacties op “Totaalverbod op export van afval naar China vanaf 2021

 1. G Timmerman schreef:

  Begin eens met het voorkomen van afval. Da’s best lastig maar wél de oplossing, Maakt uw bedrijf dan de grondstof voor afval, b.v. wat soorten plastics, dan krijgt u de afval gewoon terug. Kunt u het niet hergebruiken dan mag u uw product ook niet produceren.
  Ik begrijp dat er in de stad D., gelegen aan een water waarin wel eens wat verdwijnt, een producent niet echt gelukkig is met mijn stelling.

 2. driebergen schreef:

  Dit is de enige oplossing voor een verwerking binnen Europa.
  Des te meer beperkingen des te interessanter worden de randvoorwaarden om in Europa recycling installaties op te richten.
  Nu krijgt de recycling branche binnen Europa een eerlijkere kans om op te starten onder eerlijke voorwaarden.
  De voorraden die nu ontstaan zijn hobbels naar een volwassen markt.

 3. Henk Krabbe schreef:

  Dit is het resultaat van crimineel gedrag wat mede door overheden, welke het blijkbaar niet nodig vonden te controleren op kwaliteit, is ontstaan.
  Hoogste tijd om binnen Europa onze afvalstromen te recyclen en als kwaliteits product in de markt te zetten.

 4. G Timmerman schreef:

  @Henk
  In dit spel is het niet alleen de Overheid, immers die trekt zich terug. (En laat anderen met de ellende zitten. Net als vroeger: laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen) Ook de bedrijfstak (groep) heeft een eigen verantwoordelijkheid en iedere ondernemer(lid) is verantwoordelijk voor zijn doen en laten. Dat maakt het wel wat lastiger omdat gedeelde verantwoordelijkheid uiteindelijk zal blijken geen verantwoordelijkheid te zijn. Dus kun je dat ene gemene stofje waar je niet van af kunt komen zonder veel kosten ook prima weg laten lopen in een paar balen papier. Mag dat dan nu niet? Zo deden de schippers die voor een chemische fabriek voeren toch ook met het gif van BASF. Gek hé, dat onze uiterwaarden en het daarin loslopende vee nu vol zit met gif? Vroeger was een overstroming van de uiterwaarden een verrijking van de grond met vruchtbare klei. Kennelijk veranderen tijden, dus bij de bron aanpakken en geen vergif meer mogen maken. Terug naar de overheid : die is nog lang niet zo ver dat ze dat begrijpt, herkent en durft voor te schrijven.