Ga naar hoofdinhoud

Tips voor het scheiden van bedrijfsafval

Foto: Unsplash

Ben jij iemand met een eigen bedrijf? Of ben jij werkzaam in een groot bedrijf? Dan is het belangrijk om afval te scheiden en hiermee een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld. Er zijn een aantal tips met betrekking tot het scheiden van afval, waarbij geldt dat je hiermee een circulaire economie kunt faciliteren. Dit is een economie waarbij producten meerdere keren gebruikt kunnen worden. De eerste tip voor het scheiden van afval is door dit direct te doen met bedrijfsafval, denk hierbij aan het scheiden bij de bron. Hiermee voorkom je dat je in een later stadium nog moet beginnen met afvalscheiding, terwijl al het afval al op een grote hoop is verzameld. 

Afvalstromen

Er zijn meerdere afvalstromen op te noemen, waarbij geldt dat het van belang is om deze verschillende soorten gescheiden te houden van elkaar. Denk hierbij aan de afvalstromen papier en karton, restafval of glas. Deze verschillende soorten afval horen niet bij elkaar te gaan en zullen op verschillende afvalbergen terechtkomen. Hierdoor zullen de kosten met betrekking tot verbranding relatief gezien laag blijven. Voor meer informatie over het verschil tussen bijvoorbeeld bedrijfsafval en huishoudelijk afval kun je terecht bij Milieu Service Nederland

Inzamelmiddelen

Er zijn een aantal tips voor het scheiden van afval, waarbij geldt dat deze tips gericht zijn op het creëren van een cultuur waarin afval scheiden de norm is. Iedereen moet hierin verantwoordelijk worden gehouden. Kies ervoor om op meerdere plaatsen afvalcontainers neer te zetten en hierdoor werknemers te stimuleren om afval te scheiden. Daarnaast zet je de containers neer op plaatsen die voor iedereen bereikbaar zijn en toegankelijk. Een extra tip is om te kiezen voor afvalbakken die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Een andere tip is om te werken met etiketten, waardoor je ervoor kunt zorgen dat je geen fouten maakt bij afvalscheiding. Zet op het etiket bijvoorbeeld wat voor afval in een container gegooid mag worden en wat niet.  

Informeren van werknemers

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat communicatie binnen een bedrijf goed is. Leg bijvoorbeeld goed uit waarom je kiest voor afvalscheiding, aangezien je hiermee een circulaire economie kunt bewerkstelligen. Daarnaast is het mogelijk om als geheel team een doelstelling te stellen. Bij een gezamenlijke doelstelling is de kans op het behalen van succes een stuk groter. Bovendien dien je in een bedrijf iedereen verantwoordelijk te houden. Spreek dus mensen vooral aan indien zij hun afspraken niet nakomen. Ten slotte dien je ervoor te zorgen dat je mensen beloont, indien jullie een gezamenlijke doelstelling behalen. Dit zal leiden tot extra motivatie.