Algemeen

Eurocommissaris Frans Timmermans is lovend over de nieuwe plastic recycling fabriek van Attero in het Drentse Wijster. Tegelijkertijd benadrukt hij ook dat de markt voor circulair plastic nog moet worden vlot getrokken. Virgin plastic is nog te goedkoop. Europese regelgeving is onontkomelijk.

Recyclen van plastic is in rangorde de derde optie, stelt Timmermans. “Eerst moeten we bevorderen dat plastics – waar kan – worden vervangen door betere alternatieven.” In 2021 komt bijvoorbeeld een Europees verbod op wegwerpplastic rietjes, bestek en borden. Hergebruik van plastic verpakkingsmaterialen komt daarna als tweede optie. Timmermans: “Wat dat betreft zijn Pet-flessen misschien nog wel het gemakkelijkst. Maar waarom bijvoorbeeld ook niet shampoo-flessen hergebruiken? Ik denk dat we op dit vlak ook naar een statiegeldsysteem moeten.”

Volgens Wim Raaijen op www.petrochem.nl zijn we er daarmee nog niet. Voor Timmermans is het recyclen van plastics daarom ook een belangrijke optie. Technisch lijkt dit steeds minder een probleem. Met verschillende infrarood- en blaastechnieken zijn heterogene plastic-afvalstromen al prima te scheiden in PP, PE en bijvoorbeeld PET. Mechanische recycling wordt al grootschalig gedaan en chemische recycling, waarbij plastics weer tot virgin kwaliteit wordt teruggebracht is volop in ontwikkeling.

Probleem is vooralsnog de markt. Kwalitatief hoogstaand regranulaat is nog te duur om grootschalig de concurrentie aan te gaan met virgin kunststoffen. Of anders gezegd: kunststoffen uit met name fossiele grondstoffen zijn nog te goedkoop. Om dit probleem op te lossen, is regelgeving nodig, stelt Timmermans. “Dit kunnen we niet volledig aan de markt overlaten. Natuurlijk moeten we blij zijn met initiatieven van met name producenten die consumentenartikelen maken. Maar dit is niet genoeg.”

De Europese Unie wil dat vanaf 2030 alle nieuwe plastic flessen uit minstens dertig procent gerecycled materiaal bestaan. Daarnaast heb je nog het probleem van de gelaagde verpakkingen. Om onder meer voedselmiddelen meer houdbaarheid te geven, zijn veel verpakkingen opgebouwd uit meerdere laagjes, denk aan melkpakken. Innovatief hoogstaand, maar nauwelijks te recyclen met bestaande technieken. Volgens Timmermans is het niet ondenkbaar dat er op den duur een verbod op deze verpakkingen komt.

Timmermans deed deze uitspraken bij de opening van de nieuwe Polymeren Recycling Plant van Attero in Wijster. Deze fabriek gaat jaarlijks 24.000 ton gebruikte folie verpakkingsafval recyclen tot een granulaat van een zeer hoge kwaliteit. Het regranulaat is van zo’n hoge kwaliteit dat er zelfs nieuwe folie producten van kunnen worden geblazen.

1 reactie op “Timmermans: ‘Markt circulair plastic moet worden vlot getrokken’

  1. Jan schreef:

    Welke partijen houden zich bezich in Mederland bezig met het recyclen van kunststoffen, via de basisgrondstoffen koolstof, waterstof en nog een beperkt asntal basiselementen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven