Het Amsterdamse Museumplein kleurde gisteren grijs. Dit kwam door een enorme berg e-waste van maar liefst tienduizend kilo – ingezameld door de E-Waste Race. Het afval lag er om duidelijk te maken dat dit momenteel de dagelijkse kost is aan elektronisch afval in ontwikkelingslanden. Vroeger werden apparaten ontwikkeld om gerepareerd te worden, maar in onze huidige ‘wegwerpcultuur’ gooien we makkelijk apparatuur weg – terwijl het vol waardevolle, bruikbare materialen zit.
Om deze problematiek aan te kaarten en bij te dragen aan een oplossing had Gerrard Street, dat modulaire koptelefoons maakt en daar levenslange garantie voor aanbiedt, deze stunt opgezet in samenwerking met E-Waste Race. Dit laatste is een project waarbij basisscholen door heel Nederland elektronisch afval inzamelen en kennis op doen over de problemen en oplossingen rondom e-waste.
Elk jaar wordt er in Nederland zo’n tachtig miljoen kilo aan e-waste geproduceerd en wordt wereldwijd zo’n vijftig miljoen ton aan elektronica weggegooid. Dit moet anders volgens Gerrard Street: “We willen bedrijven, consumenten en politiek graag laten zien dat al onze mooie apparaten die we dagelijks gebruiken, ook zorgen voor een gigantisch probleem”, zegt Tom Leenders, medeoprichter van Gerrard Street “Een issue dat overigens wél is op te lossen, als we met elkaar anders gaan denken en doen.”
Apparatuur wordt vaak met maar kleine beschadigingen en vol waardevolle, bruikbare materialen weggegooid. E-waste is daardoor de snelst groeiende categorie in afval en wordt veelal ‘thermisch gerecycled’ – oftewel verbrand in Afrika, waar natuur en mens er last van hebben. Het probleem is onder meer te wijten aan het maakproces, waardoor vele hun elektronica niet recyclen of hergebruiken.
De grote berg e-waste lag overigens maar één dag op het Museumplein. Het afval is bovendien onderdeel van een inzamelingsactie van de E-Waste Race, waarbij kinderen van honderden verschillende basisscholen in Nederland kennis opdoen over de problemen en oplossingen rondom e-waste. Hierin leren ze alles over het belang van het verminderen van e-waste door middel van het hergebruiken en het recyclen van elektronica.