Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe lijn Renewi recyclet tien procent meer plastics

Medewerkers van Renewi op de plek waar de nieuwe recyclinglijn moet komen. Foto: Renewi

Recycler Renewi bouwt in Acht een nieuwe recyclinglijn voor plastic. Het gaat om een miljoeneninvestering, die ervoor moet zorgen dat niet 60, maar 70 procent van het kunststofafval gerecycled kan worden. Daarbij is de kwaliteit van het gerecyclede materiaal met de nieuwe lijn nog beter, zegt Renewi.

De recycler kiest bewust voor een nieuwe recyclinglijn in plaats van een upgrade van de huidige lijn. “Wij willen waardevol kunststofafval niet verloren laten gaan”, zegt Eric Pero, Director Operations. “Investeren in een volledig nieuwe recyclinglijn moet Renewi in staat stellen om niet alleen hoogwaardige kunststoffen, zoals een harde kunststoffenmix vanuit onder andere milieustraten te recyclen, maar ook laagwaardigere harde kunststoffen.” Volgens Pero gaan de vaak meer vervuilde kunststoffen zoals uit bijvoorbeeld de bouw, sloop en bedrijfsafval soms nog de verbrandingsoven in terwijl recycling wel mogelijk is.

Meer personeel

De bouw van de nieuwe installatie zal rond de zomer 2022 beginnen en is ongeveer een jaar later volledig operationeel. Naast dat de lijn moet zorgen voor meer gerecycled plastic, zorgt de lijn ook voor nieuwe arbeidsplaatsen. Eenmaal in werking zijn er mensen nodig om de nieuwe recyclinglijn te bemensen.