Advertorial

Thermische (warmtebeeld) camera’s zijn hét hulpmiddel bij brandpreventie in recycling- en afvalverwerkingsbedrijven. Anders dan de normale beveiligingscamera die iedereen kent en gewend is, detecteren thermische camera’s temperatuur. Dit kunnen ze tot op wel twee graden nauwkeurig. Dit maakt deze apparaten uitermate geschikt om brand vroegtijdig te signaleren.

Naast goede specificaties is het belangrijk dat thermische camera’s ook gecertificeerd zijn voor de toepassing. De thermische camera’s van Hikvision zijn gecertificeerd door het onafhankelijke CNPP, hiermee wordt bedrijfszekerheid gewaarborgd. Door voor een thermische camera te kiezen, kan men namelijk gaan werken met temperatuuralarmen. Dit betekent dat de camera automatisch een alarm uit kan sturen, wanneer de temperatuur ergens in het pand, bijvoorbeeld in een afvalberg, te hoog oploopt.

Deze alarmering kan flexibel worden ingesteld. Zo kan men een pre-alarm instellen rond de 50 of 60 graden, zodat een lokale medewerker een kijkje kan nemen en wellicht het probleem tijdig kan verhelpen. Daarnaast kan men een tweede ‘echt’ alarm instellen, bijvoorbeeld rond de 70 of 80 graden, waarbij de alarmmelding aangeeft dat er acuut actie moet worden ondernomen om een brand te voorkomen. Alarmen kunnen via meerdere wegen worden ontvangen en verwerkt, om het voor personeel zo makkelijk mogelijk te maken. Dit kan centraal in een kantoorruimte, waar alles bij wordt gehouden, maar medewerkers kunnen de meldingen ook via een mobiele app ontvangen, of ze nu thuis zijn of op de zaak.

Meldkamer

Soms kan het handig zijn dat er een derde partij, zoals een meldkamer, meekijkt met de thermische beelden. En waar nodig ingrijpt. Denk bijvoorbeeld aan ’s nachts of in vakanties, als mensen niet altijd even goed bereikbaar zijn. Een systeem met thermische camera’s en alarmen functioneert 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Een meldkamer kan dus op ieder moment een temperatuuralarm binnenkrijgen en daar, indien nodig, actie op ondernemen.

Thermische camera’s zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten, enkele daarvan zijn weergegeven in de afbeeldingen in dit artikel. Men kan kiezen voor vaste camera’s, die bepaalde punten in het pand in de gaten houden, of voor beweegbare camera’s, waarmee men makkelijk kan in- en uitzoomen. Met een beweegbare camera kunnen zo meerdere plekken in het pand door een enkele camera in de gaten worden gehouden.

Algoritmes

De thermische camera’s van Hikvision zijn daarnaast uitgerust met bi-spectrum beeldtechnologie en slimme ingebouwde algoritmes. Heel simpel gezegd betekent bi-spectrum beeldtechnologie dat een camera zowel een optische als thermische lens heeft. Dit heeft ook voordelen voor het personeel dat met de beelden meekijkt of de meldkamer die dat doet, omdat zo men altijd toegang heeft tot ‘gewoon’ camerabeeld om een alarm te verifiëren.
De slimme algoritmes die in deze camera’s zijn ingebouwd, zorgen ervoor dat de temperatuurdetectie nauwkeurig is en dat potentiele ongewenste alarmen worden gefilterd.

Een nadeel van het gebruik van thermische technologie was bijvoorbeeld dat camera’s ongewenste alarmen gaven, wanneer zonlicht in de camera werd gereflecteerd of wanneer een (heet) voertuig tijdelijk door het beeld heen reed. Door gebruik van slimme algoritmes kunnen de camera’s dit soort zaken automatisch filteren, waardoor dergelijke ongewenste alarmen zo veel mogelijk worden geëlimineerd. Zo weet personeel, of een meldkamer, zeker dat een binnenkomend alarm menens is!

Meer informatie vindt u terug op de Hikvision website.

3 reacties op “Thermische camera’s Hikvision hét hulpmiddel bij brandpreventie

 1. Ron schreef:

  Voor meer informatie over thermische beveiligingscamera’s voor brand en broei detectie kunt u ook kijken op: https://www.sensorsecurity.nl/thermische-camera-beveiliging/bullet/

 2. Marco schreef:

  Het lijkt wel of dit reclame is. Branden die snel ontstaan, door bijvoorbeeld accubranden, worden zeker als deze dieper in de berg zitten niet gedetecteerd. Camera’s zijn slechts een hulpmiddel.

 3. Marcel Sipkes schreef:

  Dat klopt helemaal Marco, maar in combinatie met andere beveiligings apparatuur en maatregelen is het zeker een goede aanvulling.
  Niet alleen voor recyclebedrijven, maar denk ook aan de vele stalbranden en meer recent het spontaan in brand vliegen van E-fiets en E-auto accu’s.
  Helaas missen de meeste camera leveranciers de detail kennis van dei bedrijven.
  Als onafhankelijk risico adviseur kom ik helaas de idiootste camera toepassingen tegen ☹
  Er is nog veel te doen!
  marcelsipkes@msi-support.nl