Ga naar hoofdinhoud

Textieltester heeft primeur met meten gerecyclede vezel

Foto: Shutterstock

De Zwitserse Textieltester en specialist in kwaliteitscontrole Uster Technologies gaat de verwerking van gerecyclede vezels opnemen in zijn nieuwste rapport over benchmarking. Deze eco-gerichte aanpak wordt gezien als een primeur voor de industrie en werd aangekondigd op een persevenement dat werd georganiseerd door Swiss Textile Machinery in Bern.

“Het spinnen van garenmengsels van nieuwe en gerecyclede vezels is een veel grotere uitdaging dan alle andere veelgebruikte mengsels, maar de resultaten kunnen nog steeds aanvaardbaar zijn met uitgebreide kwaliteitstests, knowhow en ervaring”, aldus Sivakumar Narayanan, specialist in bedrijfsontwikkeling bij Uster. Het beoordelen van textielkwaliteit was ooit een kwestie van mening. Tegenwoordig is het een kwestie van feiten.’

Een cruciale mijlpaal in de kwaliteitscontrole van garen was de lancering van de Uster Tester in het begin van de jaren veertig. Hiermee konden spinners textielsplinters, rovings en garens meten. Het prototype wordt tentoongesteld in het hoofdkantoor van het bedrijf. Latere versies breidden de meetmogelijkheden uit met speciaal ontwikkelde sensoren en geavanceerde software en het is een van de belangrijkste instrumenten in de textielsector geworden. De connectiviteit met andere Uster-systemen tijdens de verwerking heeft een platform voor kwaliteitsbeheer voor de hele fabriek gecreëerd.

Gedetailleerde gegevens over deze ‘best practice’ bij het spinnen zijn opgenomen in de publicaties van Uster Statistics, waarin nu dus ook een hoofdstuk over textielrecycling is opgenomen. “Spinnerijen kunnen tegenwoordig elk element van hun processen analyseren en de beste opties selecteren voor hun eigen winstgevendheid en de volledige tevredenheid van hun klanten”, aldus het bedrijf. Uster ziet haar 75-jarig bestaan als een goed moment om meer innovatie en duurzame groei in de hele textielsector te stimuleren.