Algemeen

De Textiel Race is een educatief project voor basisscholen, waarbij het inzamelen van oud en kapot textiel leuk en gemakkelijk wordt gemaakt. Daar is in één jaar tijd meer dan 100.000 kg oud textiel ingezameld en zijn meer dan 1.500 kledingstukken gerepareerd. Bij de Textiel Race wordt educatie gecombineerd met actie. Tijdens een interactieve gastles leren de kinderen alles over de invloed die de groeiende hoeveelheid textiel heeft op mens en milieu.

Daarna gaan de kinderen actief aan de slag met het repareren en inzamelen van oud of kapot textiel en nemen daarbij hun familie, vrienden en hele buurt mee. Per race gaan tien basisscholen per gemeente de strijd aan om zoveel mogelijk textiel in te zamelen en te repareren. In één jaar tijd zijn negen races georganiseerd bij 94 teams van verschillende basisscholen.

Meer dan de helft van het afgedankte textiel wordt niet goed gerecycled. Een groot deel belandt bij het restafval en wordt verbrand. Het is heel belangrijk dat we zuiniger omgaan met textiel. De kinderen leren hoe belangrijk het is om minder te kopen, bewust te kopen, te repareren en om te hergebruiken, zodat kleding zo lang mogelijk mee gaat. En wanneer kleding geen andere bestemming meer heeft, deze in de textielbak te doen, in plaats van bij het restafval. Deze bewustwording en gedragsverandering is nodig voor de transitie naar een circulaire economie.