Algemeen

Bij het aankomende World Tennis Tournament in Rotterdam gaat sponsor ABN AMRO oude tennisballen uit het hele land verzamelen en recyclen. Met een innovatief proces is het rubber bruikbaar in nieuwe ballen.

Op het toernooi vraagt de bank mensen om oude tennisballen van huis mee te nemen. Daarnaast worden er nu al op 28 verenigingen tennisballen ingezameld. De actie liep vorig jaar ook, toen werden er 10.000 ballen ingezameld. “We hopen daar dit jaar ruim overheen te gaan, dankzij de verenigingen die meedoen”, vertelt Ernst Boekhorst, Manager Brand, Sponsoring & Foundation bij ABN AMRO.

Jaarlijks verdwijnen er in Nederland vijf miljoen ballen. Wereldwijd zijn het er zelfs driehonderd miljoen. “Dit is allemaal rubber dat verloren gaat, terwijl het prima hergebruikt kan worden”, vertelt Eric Petersen van Agricon Nederland. Zijn bedrijf recyclet de ballen die ABN op het toernooi inzamelt. De recycle-installatie scheidt het textiel van de ballen van het rubber. Vervolgens wordt het rubber gegranuleerd en met een innovatief, geheim proces klaargemaakt voor hergebruik.

Het is een relatief nieuw proces, en het luistert nauw. “We kunnen niet teveel tweedehands tennisballen gebruiken”, legt Petersen uit. “Dan kun je niet meer goed tennissen met de ballen.” Dit komt doordat de kwaliteit van het rubber moeilijk te controleren is. Elke fabrikant heeft weer net een andere rubbersamenstelling. Het maakt ook uit of de bal van binnen onder druk staat of niet.

Hoeveel exemplaren van de Sustainaball, zoals ABN hem noemt, er uiteindelijk geproduceerd worden, hangt af van de inzamelingsactie. Maar de bank gaat door met de inzameling na het toernooi. “We hopen dat we steeds meer tennisverenigingen mee kunnen krijgen. En we hopen dat de recycletechniek nog beter wordt, zodat de ballen nog meer circulair worden.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven