Algemeen

Telefoonladers en wegen van mondkapjes

Het Taiwanese Miniwiz verzamelde mondkapjes en recyclede ze tot telefoonopladers voor haar medewerkers

Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het maken van een gebruikt mondkapje. Initiatieven zijn er in binnen- en buitenland volop. Toch worden mondkapjes nog niet op grote schaal gerecycled en staat het als zwerfafval op de eerste plaats.

Sinds het begin van de coronapandemie duiken er al initiatieven op die mondkapjes recyclen tot nieuwe producten. Zo startten De Graaf Group uit Purmerend, Interall Group uit Amsterdam en Good Plastic Company uit Almere een samenwerking om mondkapjes om te smelten tot plastic platen, waaruit weer producten zijn gemaakt als laptopstandaarden en boekensteunen.

Opladers en geodriehoeken

In het buitenland gingen bedrijven nog een stapje verder. Het Taiwanese bedrijf Miniwiz verzamelde mondkapjes en recyclede ze tot telefoonopladers voor haar medewerkers.

De telefoonlader gemaakt van mondkapjes

In Australië hebben onderzoekers een nieuw materiaal ontwikkeld dat versnipperde mondkapjes mengt met gerecycled bouwaggregaat. Voor een kilometer lange tweebaansweg zouden ongeveer 3 miljoen mondkapjes nodig zijn bij gebruik van dit mengsel.

In Frankrijk recyclet het bedrijf Plaxtil mondkapjes tot schoolspullen als geodriehoeken en linealen. Ruim 30.000 mondkapjes heeft het bedrijf inmiddels gerecycled en uitgedeeld aan schoolkinderen in de regio.

Nog geen recycling op grote schaal

Initiatieven voor het recyclen van mondkapjes zijn er dus zeker. Toch gebeurt de recycling nog niet op grote schaal, zegt recycling expert Maarten Bakker van de Technische Universiteit Delft in het programma EenVandaag. “Het probleem is dat er nu geen machines zijn die het mondkapje automatisch uit elkaar kan trekken”. Dit staat volgens hem de recycling van mondkapjes op grote schaal in de weg.