Algemeen

Talen hoeft dwangsom niet te betalen

Dwangsom kwijtgescholden

Afvalverwerker A. Talen Recycling hoeft de dwangsom van 50.000 euro aan de gemeente Meppel niet te betalen. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald.

De gemeente legde de afvalverwerker deze dwangsom op omdat bedrijfsafval niet onder een overkapping lag. Talen ging hiertegen al in beroep bij de Commissie Bezwaarschriften van de gemeente. Die gaf hem gelijk en adviseerde de gemeente om van de dwangsom af te zien. De gemeente ging daarin niet mee, waarna Talen naar de rechter stapte. Die geeft de afvalverwerker nu gelijk.

Inregenen

Bij de Milieustraat heeft de gemeente 5 controles uitgevoerd. Volgens de gemeente lag er elke keer een ‘bult afval buiten de loods’, maar Talen betwist dit. Hij claimt dat tijdens de controles niets is gevonden. Talen diende voor 20 juli 2018 het afval te beschermen en beschermd te houden tegen inregenen. Indien hij dat niet zou doen, kreeg hij een dwangsom van 10.000 euro, die kon oplopen tot 50.000 euro.

Oud of nieuw afval?

Volgens de rechtbank gaat deze dwangsom om „reeds aanwezig afval dat is ingezameld en niet om afval dat hij in de toekomst nog gaat inzamelen. Zogezegd ‘nieuw’ afval is voor de dwangsom dus niet van belang.” Talen zelf beweert dat het afval dat buiten de loods lag, direct na de constatering binnen de loods is gelegd. Volgens hem is het afval dat na 20 juli 2018 nog buiten lag, nieuw afval. Maar volgens de gemeente is het hetzelfde afval. De rechtbank kan uit de rapportages van de controles en de daarbij behorende foto’s niet afleiden of de hoop afval hetzelfde is. Er is volgens de rechtbank te weinig bewijs om de dwangsom hiervoor in stand te houden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven