Ga naar hoofdinhoud

T-Rex moet kledingrecycling een boost geven

Foto: Shutterstock

Een drie jaar durend project genaamd Textile Recycling Excellence (T-REX) moet textielrecycling een boost gaan geven. T-REX is gefinancierd door de Europese Unie en is een consortium van 12 partners. Zij moeten een geharmoniseerde EU-blauwdruk creëren voor het in een gesloten kringloop sorteren en recyclen van huishoudelijk textielafval.

Een consortium van leiders uit verschillende bedrijfstakken

Over een periode van drie jaar zal het T-REX-project huishoudelijk textielafval inzamelen en sorteren en het volledige recyclingproces demonstreren van polyester, polyamide 6 en cellulosematerialen van textielafval tot nieuwe kledingstukken. Tegelijkertijd wil het project duurzame en economisch haalbare bedrijfsmodellen demonstreren voor elke actor in de waardeketen, levenscyclusanalyses van het circulaire proces uitvoeren, digitale hulpmiddelen integreren die het proces van gesloten textielrecycling stroomlijnen en circulaire ontwerprichtlijnen produceren.

Veolia leidt de post-consumer textiel inzameling en sortering. Voor de recycling van het textiel maakt het project gebruik van de technologieën van Infinited Fibre Company, BASF en CuRe Technology. De gerecyclede vezels worden omgezet in garen door de Europese fabrikanten Linz Textil en TWD Fibres, van waaruit kledingmerk Adidas demonstratieproducten gaat maken.

Lees ook: