Algemeen

Suez is in Limburg naarstig op zoek naar locaties om huishoudelijk plastic afval inpandig op te slaan. Het afvalbedrijf heeft last van een verbod op buffering van plastic in de buitenlucht.

Het vergroot de kans op productieproblemen in recyclefabriek QCP in Beek en leidt tot extra logistieke kosten. De provincie besloot onlangs opslag in de buitenlucht, ook afgedekt met fijnmazige netten, in de heel Limburg te gaan verbieden vanwege vliegenoverlast in woonwijken. Onder meer in Stein en Brunssum speelde die problematiek.

De insecten vermenigvuldigen zich bij warm weer snel en het plastic afval wordt gezien als de bron. Gedeputeerde Eric Geurts (PvdA, Milieu) vond de bestrijding niet afdoende en de situatie gezien de vele klachten bij met name de Steinse haven onhoudbaar. Hier bouwde Wessem Port Services op eigen initiatief een grote buffervoorraad voor 1 april af.

Dit bracht wel de productie in de knel bij QCP in Geleen, een door de provincie mede-gefinancierde proeffabriek waar plastic afval wordt verwerkt tot nieuwe hoogwaardige soorten plastic. Het bedrijf beschikt zelf inpandig over een beperkte dagvoorraad, die nu extra belangrijk is. Om de continuïteit in de productie te garanderen is echter bufferopslag van veel grotere omvang in de omgeving vereist.

Suez heeft de problematiek ook aangekaart bij Chemelot, waar QCP is gevestigd. Een woordvoerster van Suez herinnert eraan dat Chemelot een voortrekkersrol speelt in de transitie naar duurzaamheid en de circulaire economie, waarbij QCP trendsettend moet zijn. Ze zegt dat buffering op Chemelot zelf geen optie is, maar ook dat het bestrijden van insecten en geur bij de verwerking van plastic afval voor Chemelot en Suez een belangrijk dossier is.

Suez zou intussen naar opslagmogelijkheden op bedrijventerreinen als De Beitel en De Koumen in Heerlen kijken, maar een woordvoerder van Suez zegt dat niet specifiek naar deze bedrijfsterreinen gekeken is. Volgens haar is er in de regio voor inpandige opslag nog geen plek beschikbaar en heeft het ontwikkelen van geschikte locaties tijd nodig.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven