Algemeen

In opdracht van PlasticsEurope heeft de Consultant Conversio Market & Strategy een studie verricht naar de omvang van de kunststoffenstromen in Europa. Voor een achttal landen, waaronder Nederland, zijn deze data voor het jaar 2018 uitgewerkt. Nederland scoort goed.

Ten aanzien van de recycling van verpakkingen is gebleken dat Nederland binnen Europa een koppositie innemen. Van het ingezamelde verpakkingsafval (512 kt) wordt volgens de studie na sortering 265 kt (ruim vijftig procent) getransporteerd naar recyclinginstallaties. De inzameling en recycling van plastic in andere toepassingen, zoals landbouw, elektrische apparaten, automotive en de bouw, is echter op een veel lager niveau. Hiertoe behoort Nederland niet tot de Europese top.

De productie van gerecycled plastic in Nederland is erg hoog. Dit komt omdat Nederland een van de weinige landen in de EU is die relatief veel plastic afval importeert (60 kt/j) om te recyclen, terwijl de meeste andere landen, waaronder onze buurlanden, juist afval exporteren. Het recyclaat wordt dan weer toegepast bij de vervaardiging van nieuwe producten.

De belangrijkste toepassing is in de bouwmaterialen, waar ongeveer dertig procent van het plastic dat Nederlandse producenten van bouw- en constructiematerialen in hun producten verwerken bestaat uit gerecycled plastic. Opmerkelijk is dat uit de gehele studie naar voren komt dat plastic slechts één procent vormt van alle afval in Europa.

Uit de studie blijkt ook dat Nederland een grote producent én exporteur van plastic is: ‘Er wordt ruim 2,5 maal zo veel geproduceerd dan dat er landelijk wordt gebruikt. Jaarlijks komt er in Nederland 937 kt plastic afval vrij. Het overgrote deel (512 kt) bestaat uit verpakkingen. De producten waarin plastics worden toegepast, niet zijnde verpakkingen, hebben in de regel een veel langere gebruiksduur dan deze (plastic) verpakkingen. Vaak duurt het jaren of zelfs decennia voordat ze in de afvalfase geraken. Denk bijvoorbeeld aan auto’s, elektrische apparaten en kunststof leidingen.’

Wat opvalt in de studie is het verschil tussen de recycling percentages voor gescheiden en gemengd ingezameld afval. Van het gescheiden ingezamelde plastic afval (295 kt) gaat 85 procent naar recycling. Voor het gemengd ingezamelde plastic afval is dat slechts zes procent. ‘Hier ligt dus nog veel ruimte voor verbetering’, melden de onderzoekers. ‘Voor de andere sectoren waarin plastic wordt toegepast, is het aandeel dat naar recycling gaat beduidend lager. Een belangrijke reden hiervoor is dat het plastic afval binnen deze sectoren slechts voor een relatief klein deel gescheiden wordt ingezameld.’

1 reactie op “Studie: ‘Nederland sterk in recycling plastic’

 1. ivo besselsen schreef:

  is de inzameling van pvc ook mee genomen
  pvc Allu verpakking 2000 ton
  pvc inflatables 2000 ton
  kabel scrap 15000 ton
  we werken aan nog meer recycling van pvc
  groet ivo besselsen http://www.pvcrecycling.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven