Ga naar hoofdinhoud

Strooizout uit gerecycled rookgasreinigingsresidu

AVR Foto: Shutterstock

Afvalverwerkingsbedrijf AVR onderzoekt de mogelijkheid om rookgasreinigingsresidu te recyclen. Dit is het afval dat ontstaat bij de reiniging van rookgassen. Dit kan verwerkt worden tot bijvoorbeeld strooizout, of worden toegepast in de productie van asfalt.

Het onderzoek naar de mogelijkheden doet AVR in samenwerking met Zweedse HaloSep AB, dochterbedrijf van Zweedse recycler Stena Metall Group, dat hiervoor een chemische reinigingstechniek ontwikkelde.

HaloSep (halogeenseparatie) is een chemische techniek die vliegas en zuur water van de rookgasreiniging omzet naar drie bruikbare stromen. Dit zijn een kleine metaalfractie klaar voor recycling, een grote zoute waterige stroom en een mineraal product met constructieve eigenschappen. Ruim de helft (60 procent) van het gerecyclede materiaal is onschadelijk gemaakt vliegas, dat weer gebruikt kan worden in bijvoorbeeld de productie van asfalt. Een kleiner deel, 28 procent, is zout. Zes procent is water en drie procent zijn metalen. De chemische reinigingstechniek van HaloSep is al operationeel in een waste to energy plant in Kopenhagen.