Algemeen


De gemeente Ede weet niet wat het aanmoet met versleten kunstgrasvelden binnen de gemeentegrenzen. Afvalverwerker en recyclingsbedrijf Vink is immers gestopt met de verwerking van kunstgrasmatten. Dit jaar moeten velden in Harskamp, Lunteren en Bennekom worden vervangen, terwijl het niet duidelijk is waar de velden worden gerecycled. Waarschijnlijk wordt de vervanging van drie velden daarom uitgesteld.

Vorig jaar berichtte het televisieprogramma Zembla over problemen met de recycling van kunstgrasvelden. Vink raakte in die documentaire flink in opspraak, omdat het de milieuregels flink zou hebben overtreden. In reactie op het programma stopte Vink met de recycling van het kunstgras, zo schreef de Barneveldse Krant in november vorig jaar. Eind dit jaar verwacht Vink klaar te zijn met de recycling van al het kunstgras op hun terrein.

Het besluit van de Barneveldse onderneming raakt de gemeente Ede, die juist van plan is dit jaar drie kunstgrasvelden te laten vervangen. ‘De afvoer van de velden staat gepland voor augustus 2019′, schrijft het gemeentebestuur in antwoord op vragen van GroenLinks en Gemeentebelangen. ,’De voorbereidingen voor de aanbesteding zijn in volle gang. Onderdeel van de aanbesteding is de afvoer van de kunstgrasmatten en de mogelijkheden hiervoor worden onderzocht.’

Het gemeentebestuur schrijft dat de afvoer van de kunstgrasmatten nodig is om überhaupt tot vervanging van de velden over te gaan. ‘Indien er geen betrouwbaar alternatief beschikbaar komt in 2019 voor de afvoer van de kunstgrasmatten, dan wordt de vervanging uitgestel’, aldus het gemeentebestuur. Er zijn volgens de gemeente wel ‘meerdere signalen’ voor alternatieven die nu ontwikkeld worden, maar de verwachting van Ede is dat er dit jaar nog geen capaciteit beschikbaar is voor de afvoer van de kunstgrasvelden.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven