Ga naar hoofdinhoud

Stimuleringsregeling E-waste levert 125 euro per ton extra op

Foto:shutterstock

Metaalrecyclers die E-waste inzamelen en inleveren bij een CENELEC gecertificeerd bedrijf, worden extra beloond voor hun inspanning met de Stimuleringsregeling E-waste. Zij krijgen hiervoor 125 euro per ton bovenop de metaalprijs. De regeling is ingegaan sinds januari van dit jaar.

Metaalrecyclers spelen een belangrijke rol in de inzameling van E-waste. Dit elektronische afval moet verwerkt worden door elektronicaverwerkers met een zogenaamd CENELEC-certificaat. Het gaat dus om alle apparaten met een stekker of batterij. Metaalrecyclers kunnen aan de Stimuleringsregeling E-waste meedoen als ze vergund e-waste mogen inzamelen en voldoen aan de eisen van een MRF-keurmerk (Metaal Recycling Federatie) of vergelijkbaar. Aanmelding gaat via Stichting Open.

Metaalrecyclers die voldoen aan de eisen en zijn aangemeld, kunnen hun E-waste inleveren bij een van de CENELEC-gecertificeerde verwerkers. Deze verwerker geeft de ontvangen gewichten door aan Stichting Open en die betaalt de 125 euro per ton aan de metaalrecycler.

Tientallen deelnemers

Sinds de start van de regeling zijn er inmiddels tientallen recyclers die meedoen in de regeling. Aan het einde van dit jaar wordt de regeling geëvalueerd om waar nodig verbetering door te voeren.

Stichting Open publiceerde ook een uitgebreide vraag & antwoord over de Stimuleringsregeling E-waste

Lees ook: