Ga naar hoofdinhoud

Stichting Scooter Recycling Nederland nog relatief onbekend

In Nederland rijden circa 1,2 miljoen brom- en snorfietsen. Al deze tweewielers worden op een zeker moment afgedankt, gemiddeld na ruim tien jaar. Het is van maatschappelijk belang om deze voertuigen aan het eind van de rit op een verantwoorde manier te recyclen. Om die reden hebben RAI Vereniging (als vertegenwoordiger van scooterfabrikanten en -importeurs) en BOVAG (als vertegenwoordiger van scooterbedrijven) tien jaar geleden de Stichting Scooter Recycling Nederland (SRN) opgericht.

Het landelijke netwerk van SRN bestaat inmiddels uit meer dan 180 inleverpunten en ruim 65 scooterdemontagebedrijven. Zij zorgen ervoor dat de eigenaar zijn oude scooter kosteloos kan inleveren. Het SRN-erkende demontagebedrijf verwijdert de milieubelastende materialen zoals olie, brandstof en de accu. Deze materialen worden vervolgens ingezameld en gerecycled. Sommige onderdelen worden gedemonteerd en als gebruikt onderdeel verkocht. Het metaal dat overblijft, wordt via een shredderbedrijf teruggewonnen voor hergebruik. Door de materialen duurzaam te recyclen en te verwerken in nieuwe producten dragen de deelnemers van SRN bij aan de circulaire economie.

“De branche heeft zich stevig geprofessionaliseerd en biedt duurzame mobiliteitsoplossingen”, zegt Martijn van Eikenhorst, bestuursvoorzitter cab SRN. “Recycling is hiervan een belangrijk onderdeel, daarvan zijn steeds meer bedrijven zich bewust. Dat is alle reden voor een feestje. Het tienjarig bestaan van ons landelijke netwerk is met recht een mijlpaal, waar we samen met de industrie trots op mogen zijn. Deze mijlpaal vormt ook de start van een landelijke campagne om scooterrecycling onder de aandacht van consumenten te brengen.”