Ga naar hoofdinhoud

Sterven en scheiden voornaamste reden inleveren elektronisch afval

Foto: Wecycle

Nederlanders willen apparaten die ze niet meer gebruiken best recyclen of een tweede leven te geven. Toch blijven veel apparaten ongebruikt in de kast liggen. Ze worden meestal pas opgeruimd als er echt geen plek meer is of wanneer het huis leeg moet. Overlijden van een persoon is daarbij de meest voorkomende reden om ook afscheid te nemen van oude apparaten.

Een huisuitruiming, scheiding of juist samenwonen zijn reden om apparaten die niet meer worden gebruikt een tweede leven te geven, of aan te bieden voor recycling. Met de landelijke campagne ‘De Nationale Wecycleweek’ wil WeCycle van Stichting Open deze apparaten veel sneller terug in de economie krijgen. Als onderdeel, apparaat of grondstof. ‘We laten nu veel kapitaal liggen door onnodig uitstelgedrag’, meldt Stichting Open.

Naar aanleiding van de Nationale Wecycleweek liet Stichting Open een onderzoek uitvoeren naar de motieven van consumenten om hun elektrische apparaten zoals bijvoorbeeld laptops, mobiele telefoons, lampen en kabels verantwoordelijk af te danken. Bij 36 procent van de Nederlanders liggen apparaten in huis die ze al meer dan een jaar niet meer gebruikt hebben. Overlijden bleek daarbij het belangrijkste moment waarbij veel Nederlanders elektrische apparaten wegdoen. Scheiding is daarna de gelegenheid om afscheid te nemen van apparaten, gevolgd door samenwonen.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat 69 procent van de Nederlanders het belangrijk vindt dat hun afgedankte apparaat een tweede leven krijgt. 65 procent maakt een ander graag blij met een nog bruikbaar afgedankt apparaat en 87 procent van de Nederlanders die al eens e-waste hebben ingeleverd hebben vindt het van belang om elektronisch afval in te leveren waaruit nieuwe grondstoffen geproduceerd kunnen worden. Toch liggen er naar schatting nog miljoenen apparaten werkloos of defect bij mensen in huis.

Vooral jongeren

Opvallend in het onderzoek is dat jongeren koploper zijn op het gebied van duurzame trends. Zo zijn het vooral de jongeren die hun gebruikte elektrische apparatuur verkopen.