Algemeen

De Rijksoverheid moet bij het verlenen van subsidie voor zon-pv via de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) strengere eisen stellen aan de recycling van zonnepanelen. Dit stelt Rebel Next Economy (RNE). Deze venture heeft het onlangs het ‘Resultatenonderzoek – Plan van Aanpak 65% AEEA’ gepresenteerd. RNE maakt onderdeel uit van Rebel, een internationaal platform van ondernemers, dat zich richt op adviseren, realiseren, investeren en initiëren op het raakvlak van overheid en bedrijfsleven. 

Het rapport is gericht op het maken van een overzicht van de inhoudelijke resultaten die met de uitvoering van het zogeheten PvA65% zijn bereikt. de gezamenlijke producentenorganisaties hebben in 2016 het Plan van Aanpak ter verhoging van het inzamelpercentage Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA) opgesteld; kortweg PvdA65%. Het uitgangspunt van het PvA65% was om het gerealiseerde inzamelpercentage van 45 procent over 2016 te verhogen naar 65 procent in 2019.

Een van de conclusies is dat er stappen zijn gezet, maar dat de doelstelling in de afgelopen jaren niet gehaald is. Er is dus verdere inspanning nodig. De huidige doelstelling van 65 procent is gericht op de inzameling. In de praktijk is de wijze van bepaling – een percentage van de hoeveelheid op de markt gebracht gemiddeld over een aantal jaren – complex en volgens de onderzoekers niet voor elke productcategorie realistisch.

‘Door levensduurverlenging en hergebruik geeft een gemiddelde van de laatste drie jaar een steeds minder realistisch beeld. Ook zijn er veel nieuwe producten op de markt (zonnepanelen en led-producten) die je de eerste jaren niet terugverwacht’, aldus de onderzoekers.

De rapporteurs bevelen het de overheid aan om eisen te gaan stellen rondom verwerking bij inkoop, aanbesteding en subsidieverlening. ‘De overheid speelt een belangrijke rol als inkopende partij of aanbestedende dienst voor (projecten met) elektrische apparaten, als vergunningverlener en als subsidieverstrekker aan projecten. Vanuit deze rol kunnen overheden eisen en randvoorwaarden stellen aan inzameling en verwerking van stromen gebruikte apparaten, zoals lampen, armaturen en wit- en bruingoed bij bijvoorbeeld sloop en nieuwbouw van panden.’

Bij verstrekking van overheidssubsidies (zoals SDE-subsidies) voor bijvoorbeeld zonnepanelen is het volgens het rapport van belang dat expliciet in de voorwaarden wordt opgenomen dat geborgd is dat er aan de wettelijke AEEA-verplichting wordt voldaan. ‘Ook bij het verlenen van een vergunning voor een zonneweide kan dit als voorwaarde opgenomen worden. Hier is eenvoudig op te toetsen, door in de bij de aanvraag aan te leveren documentatie een bewijsstuk op te laten nemen waarin de producent zich kenbaar maakt.’

Bron: solarmagazine.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven