Algemeen

Oude keukenspot, bureaulamp of tl-buis kapot? Dan hoef je gelukkig niet ver meer om je oude lamp of verlichtingsarmatuur in te leveren voor recycling. Het aantal inleverpunten voor oude verlichting is de afgelopen jaren flink toegenomen, naar maar liefst 5.200. Zo kun je je oude lamp makkelijk inleveren tijdens het boodschappen doen. Sinds de zomer van 2018 moeten niet alleen lampen, maar ook consumentenarmaturen (zoals een bureaulamp, bedlamp, staande lamp of tuinlamp) worden ingeleverd voor recycling. Gelukkig is een inleverpunt nooit ver weg.

Uit onderzoek van Wecycle blijkt dat consumenten oude verlichting het liefst inleveren bij de supermarkt, gevolgd door de bouwmarkt en de elektronicawinkel. Dichtbij huis inleveren is de belangrijkste wens van de consument. En dus heeft Wecycle samen met winkels gezorgd voor inleverbakken bij onder meer supermarkten, woonwinkels, elektronicazaken, bouwmarkten en tuincentra. En dan zijn er natuurlijk nog de milieustraten van de gemeenten. Sinds het voorjaar van 2018 kunnen consumenten ook verlichting inleveren bij ruim zeventig kringloopwinkels. Oude armaturen die niet meer in de winkel worden verkocht kunnen zo wel duurzaam worden gerecycled.

Inleveren heeft zin, want tot maar liefst negentig procent van de oude verlichting kan worden gerecycled. “Wie lampen en armaturen inlevert, zorgt er dus voor dat de materialen uit verlichting een tweede leven kunnen krijgen én dat gevaarlijke stoffen op de juiste manier worden behandeld. Denk maar aan kwik uit spaarlampen en pcb’s uit armaturen”, aldus Gied van Hoorn, directeur van Stichting LightRec, de organisatie die in Nederland opdracht geeft aan Wecycle voor de inzameling en recycling van verlichting.

In Nederland regelt Wecycle, in opdracht van Stichting LightRec, de inzameling en recycling van lampen en armaturen. Meer weten? Kijk op Wecycle.nl/consumenten.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven