Ga naar hoofdinhoud

Startup wil windturbinebladen recyclen

Foto: Pixabay

2nd Life Composites heeft een slimme manier bedacht om windturbinebladen te recyclen. De startup hoopt in 2023 een fabriek voor de recycling operationeel te hebben.   

Omdat windturbinebladen bestaan uit thermoharder composiet kunststof, zijn ze niet zomaar te verwerken en worden de bladen als niet recyclebaar beschouwd. 2nd Life Composites heeft een slimme manier gevonden om de bladen toch te recyclen.

2nd Life Composites is opgericht door Rob Seuren, Jos van Beek en Willem Jan van Asselt. In een interview met Topsector Energie legt een van de oprichters, Willem Jan van Asselt, uit hoe het recyclingproces werkt: “Voordat turbinebladen de verbrandingsoven ingaan, worden ze vermalen tot vlokken van 10-20 centimeter” vertelt hij. “Wij hebben een slimme manier ontwikkeld om het materiaal mechanisch verder te verkleinen en zo te scheiden dat twee hoofdstromen resteren: glasvezelbundels met een lengte 1-2 centimeter en poeder van thermoharders (hars).” Het eindproduct uit deze verwerking is niet geschikt voor nieuwe turbinebladen maar kunnen volgens Van Asselt wel dienen als grondstof voor toepassingen als in auto’s, elektronica en turbinegondels. De harspoeder is te gebruiken als vulstof voor bijvoorbeeld cement en kunststoffen.

Als alles meezit wordt in 2022 de eerste fabriek gebouwd die een jaar later operationeel kan zijn.

Bron: topsectorenergie.nl