
Fost Plus, de organisatie die instaat voor de recyclingketen van huishoudelijke verpakkingen in België, kondigt de bouw aan van een nieuwe recyclingfabriek voor plastic verpakkingen uit de blauwe zak. Hiervoor sloten zij een contract af met recyclingbedrijf Morssinkhof Plastics België, onderdeel van de Morssinkhof Rymoplast Groep. Voor de bouw van deze fabriek wordt een investering van 30 miljoen euro gedaan.
De nieuwe fabriek wordt gebouwd op het bedrijventerrein Kristalpark III in Lommel en is uiteindelijk goed voor 65 nieuwe arbeidsplaatsen. De fabriek zal een totale oppervlakte beslaan van 4,1 hectare en operationeel zijn in oktober 2024.
Shampooflessen en botervlootjes
De nieuwe fabriek in Lommel wordt de vijfde installatie voor plastic verpakkingsmaterialen in België. Naar verwachting wordt deze in oktober 2024 in gebruik genomen. De installatie gaat verpakkingen van polypropyleen (zoals botervlootjes en bakjes van kant-en-klare maaltijden) en polyethyleen (zoals flessen en flacons voor shampoo en melk) recyclen.
De nieuwe fabriek in Lommel zal jaarlijks zo’n 40.000 ton plastic verpakkingen verwerken tot een granulaat. Fost Plus gaat hiervoor 24.000 ton aanleveren uit het PMD van de Belgische gezinnen.
Recycling dichtbij huis
“Wij zijn bijzonder verheugd met deze nieuwe fabriek,” zegt Wim Geens, managing director van Fost Plus. “Dankzij de goede reflexen en inspanningen van onze landgenoten, die ervoor zorgen dat alle verpakkingen in de blauwe zak terechtkomen, staan we vandaag in de Europese top qua recyclage. Het is altijd onze bedoeling geweest om die recyclage zo dicht mogelijk bij huis te houden. Deze nieuwe fabriek is de laatste stap in de creatie van een lokale circulaire economie, die van België een recyclagehub in het hart van Europa maakt.”
Eric Morssinkhof, eigenaar van Morssinkhof Plastics bevestigt: “Als pionier in plasticrecyclage en belangrijke speler in de kunststofverwerking zijn we verheugd deze nieuwe fabriek te kunnen bouwen. Door de inzet van de nieuwste recyclagetechnologieën zullen we een grote bijdrage leveren om de kringloop van HDPE- en PP-verpakkingen op de Belgische markt te sluiten. Wij zijn er dan ook trots op dat wij onze activiteiten in België, waar we al sinds 1990 actief zijn, op die manier kunnen uitbreiden.”